Yaşam Savunucularına Biber Gazlı Saldırı

13 Şubat 2014
3 dakika okuma

İstanbul Yeşilköy’deki Fuar Merkezi’nde düzenlenen HES ve Barajlar Fuarı’na karşı birçok ekoloji örgütü ve yerel örgütün çağrısıyla düzenlenen basın açıklamasına, polis biber gazı ve coplarla saldırdı.

Yeşilköy EXPO Fuar Merkezi metro durağında buluşan yaşam savunucuları, “Şirketlerin Yalanına, Doğanın Talanına, HES ve Barajlar Fuarına Hayır” yazılı pankartlarıyla, dereleri kurutan HES ve baraj teknolojilerinin tanıtılacağı fuar alanına yürüdüler. Yol boyunca “HES Yapma Boşuna, Yıkacağız Başına”, “Dereler Özgürdür, Özgür Akacak” ve “Şirket Talan, Kanun Yalan, Dereler İsyanda İsyana Devam” “Sabret Sabret Nereye Kadar, Taştı Dereler Buraya Kadar” sloganlarıyla fuar merkezi önüne yürüyen direnişçiler, burada bir basın açıklaması gerçekleştirdiler.

Doğanın katliamını meşrulaştıran DSİ Genel Müdürü Akif ÖZKALDI, DSİ Barajlar ve HES Dairesi Başkanı Ergün Üzücek, 3.Havalimanı projesinin ortaklarından Kolin İnşaat’ın sahibi Celal Koloğlu ve “satmıyoruz, su kullanım hakkı veriyoruz” diyen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu gibi isimlerin açılış konuşmalarını yaptığı fuarın kapısına dayanan direnişçiler, bu katliama izin vermeyeceklerini vurguladılar.  Gerçekleştirilen açıklama sırasında, fuar merkezinden gelen katil HES patronlarından biri, basın açıklamasının yapıldığı alana gelerek açıklamayı provoke etmeye çalıştı; ancak provokasyon direnişçilerin müdahalesiyle engellendi. Gerçekleştirilen fuarın, “2000’e yakın HES projesiyle doğal ve kültürel yaşamı bir bütün olarak yok etmek isteyenlerin, HES ve barajlara karşı çıkanları gözaltı ve tutuklamalarla sindirmek isteyenlerin, son 2 yılda HES ve barajlarda 60’tan fazla işçiyi öldürenlerin fuarı” olduğunu belirten yaşam savunucuları,  “HES’çi, Barajcı ve rantçı şirketlere vadilerimizin, sularımızın, ormanlarımızın peşkeş çekilmesine izin vermeyeceğiz” diyerek açıklamalarını sonlandırdılar. Basın açıklamasının ardından Yalova Samandağ’dan, Loç Vadisi’nden, Munzur’dan ve Alakır’dan, gelen yaşam savunucuları da söz alarak, yaşam alanlarını yok eden bu projelere izin vermeyeceklerini bir kez daha belirttiler.

Açıklamanın sonrasında, yaşam savunucuları “Sabret Sabret Nereye Kadar, Taştı Dereler Buraya Kadar” sloganlarıyla, HES’lerle kurutulan dereleri simgeleyen mavi boyayı fuar alanı önüne döktüler. Ardından katil şirketlerin düzenlediği bu forumda kendilerinin de söyleyecek sözlerinin olduğunu söyleyen yaşam savunucuları, fuar merkezine girmeye çalışırken özel güvenlik görevlilerinin ve polisin saldırısına uğradı. Yaşam savunucularına biber gazı, cop, tekme ve yumruklarla saldıran polis, üç kişiyi gözaltına almaya çalıştıysa da, kalabalığın tepkisi sebebiyle başarılı olamadı.  Yaşam savunucuları, polis saldırısına “Katil şirketler vadilerden defolun” sloganlarıyla yanıt verdiler ve eylemi sonlandırdılar.