Devletin Adaleti Gülsüm Koç’a Müebbet

1

Kadıköy’de Gülsüm Koç için Yazılamalar yapıldı.

Lise öğrencisiyken gözaltına alınan Gülsüm’e müebbet.

Gülsüm Koç’a Özgürlük
Gülsüm özgür değilse hepimiz tutsağız!

Bingöl’de lise öğrencisiyken gizli tanık ifadesiyle tutuklanan Gülsüm Koç’a verilen müebbet ve 26 yıl hapis cezasını Yargıtay onadı. Avukatı dosyadaki eksiklere dikkat çekti, cezanın ÖYM tarafından verildiğinin altını çizdi.
Bingöl’de lise son sınıf öğrencisiyken sadece gizli tanık ifadesine dayanarak tutuklanan Gülsüm Koç’a verilen müebbet ve 26 yıl sekiz ay hapis cezası yargıtayca onandı.
Gülsüm Koç’un avukatı Rehşan Bataray bianet’e yaptığı açıklamada dosyada çok fazla eksik olduğunu, anayasa mahkemesine başvurmayı düşündüklerini söyledi.
“Çok fazla hukuksuzluk vardı. Cezayı veren mahkeme özel yetkili mahkemeydi (ÖYM). Dosya Yargıtay’dayken ÖYM’lerin tarafsız karar vermediği toplum ve iktidar tarafından tartışıldı ve ÖYM’ler kaldırıldı.
“ÖYM’lerin tarafsız olmadığını bu dosyada da göstermişti. ÖYM tarafından verilen kararın Yargıtay tarafından tarafsız değerlendirileceğini düşündük ama maalesef onaylandı. Onun ve ailesinin hayatını karartacak bir karar.
“Dosyada çok fazla eksik vardı, gizli tanık dışında delil yoktu. Kabul edilebilir bir karar değil.”
Tek “delil” gizli tanık
Koç, 15 Mayıs 2011 Bingöl’de polis aracına düzenlenen saldırı nedeniyle tutuklandı. Olay günü bir akrabasının evindeydi, tanıklar ve telefon kayıtları bunu kanıtlıyordu. Olayda silah kullanıldığına dair hiçbir kanıt bulunmaması nedeniyle silahlı saldırı yapmak suçlamasından beraat etmişti.
Hakkındaki tek “delil” “Avcı” kod adlı gizli tanığın olay yerinde olduğunu ileri sürdüğü ifadesiydi. Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi sadece bu ifadeye dayanarak Koç’u iki polisi öldürmeye teşebbüsten iki kere 13 yıl dört ay hapis cezasına, “Devletin birliği ve ülkenin bütünlüğünü bozmak” suçundan ise müebbet hapse çarptırdı.
Kararın açıklanmasının ardından avukatı Yargıtay’a başvurdu. Yargıtay 9’uncu Ceza Dairesi, temyiz için dosyayı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi. Dosya ile ilgili görüş açıklayan Başsavcı Yardımcısı Osman Turan Şahin, temyiz itirazlarının reddini talep ederek herhangi bir gerekçe açıklamadan Gülsüm Koç hakkında ‘Devletin Birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak’ ve ‘Örgüt faaliyeti çerçevesinde kamu görevlisini öldürmeye teşebbüs’ suçlarından verilen cezanın onanmasını istedi.
Yargıtay 9’uncu Ceza Dairesi, Gülsüm Koç hakkındaki kararını dün açıklayarak, ömür boyu ve 26 yıl 8 ay hapis cezasını onadı. Gülsüm Koç toplam 34 yıl cezaevinde kalacak, 2011’den bu yana tutuklu kaldığı süre düştüğünde yaklaşık 31 yılı cezaevinde geçirecek.

Tarih: 06.06.2014