Kantin fiyatları düşürüldü, paylaşma masaları direnişe devam ediyor

27 Aralık Pazartesi günü Sarıyer Behçet Kemal Çağlar Lisesi’nde başlayan kantin boykotu , polis saldırısıyla birlikte kamuoyunda geniş yer tutmuş. Kantinciler Odası Başkanı , Milli Eğitim Bakanlığından Müfettişler okula gelip bizleri uzlaşmaya yönelik ikna çabalarına girişmişlerdi.

Kamuoyuda Behçet Kemal Çağlar Lisesi’nin yoğun olarak yer alması , öğrencilerin örgütlü gücüyle birlikte 30 Aralık Perşembe günü kantindeki bir çok ürünün fiyatı 50 kuruş düşürüldü.

Sürecin başından beri yer yer sorunumuz kantin fiyatlarıyla söylemini dile getiren , lise örgütlenmeleri kantin fiyatlarındaki bu düşüşü  ”Kazanım” olarak ilan etti. Boykot süresince paylaşma masalarında yiyeceklerini arkadaşlarıyla karşılıksız paylaşan öğrenciler ise örgütlenmelerin tüketimle uzlaşan bu tutumuyla hayal kırıklığına uğradı. Fiyatlardaki düşüşü ”Kazanım” olarak dillendirilip rehavete kapılan lise örgütlenmeleri arasında bir eğlence düzenleme fikriyatı bile konuşulur oldu.

Gelişecek bu süreci yıllardır  rutin ve uzlaşmacı lise örgütlenmelerinin deneyimlerinden bilmekteydik. Fiyatların düşürülme haberi geldiği andan itibaren sınıf sınıf dolaşılarak yapılan konuşmalarda kantin fiyatlarındaki düşüşün,  4 gün boyunca yükselen öz-yönetim deneyimini ve tüketime karşı oluşturulan alternatifi kırmaya yönelik bir oyun olduğu vurgulandı. Bencil kantin kültürüne karşı paylaşma masaları kurulmaya devam edileceği dillendirildi.

Biliyoruz ki;

Sistemin köle fabrikaları olan okulların kantinleri parası olana hizmet eder , parası olmayana açlıktan başka bir şey sunamaz. Sunduğu Fast-Food’larla bireyin sadece kendi karnını doyurma durumunu olağanlaştırır ve hayatı boyunca bu kültürle yaşamasını öğütler.

Bizlere düşen bu bencil kültüre karşı paylaşma ve dayanışmayı örgütlemek , kantine karşı paylaşma masalarını çoğaltmak,  karşılıklı yardımlaşmayla yeni bir dünyayı ve direniş alanlarımızı büyütmektir.

Sistemin bizleri dört duvar arasında kapattığı , her an kameralarıyla denetlediği ,  patronların ve efendilerin istediği bilgiyi sunarak birer köle haline getirmeye çalıştığı bu binalarda uzlaşmadığımız kadar özgürüz.

Behçet Kemal Çağlar Lisesi – Lise Anarşist Faaliyet