Maquis(maki)Gerillası Yoldaş Jose Lluís Facerías (Face)


Maquis(maki)Gerillası Yoldaş Jose Lluís Facerías (Face)
İspanya Devriminde CNT içerisinde savaşmış, 1939′da Faşist Franco rejimi iktidarı ele geçirince maquis gerillarıyla birlikte senelerce dağlarda direnen anarşist yoldaş Jose Lluís Facerías…

Jose Lluís Facerías 6 Ocak 1920′da Barselona’da doğdu. Daha hayata tek başına atılmamışken İspanya Devrim sürecine şait oluyordu. 1936 – 1939 yılları arasında savaş en ateşli dönemindeyken İspanyada köylülerin ve işçilerin öfkelerini en militan biçimde sokaklara döken CNT ve FAİ’nin İspanyada yarattığı yeni anarşist-kömünist düzen onu derinden etkilemişti. Artık devrim sürecinin içerisinde daha fazla aktifleşerek Faşist Franco ordusunu zulümlerini bitirmek ve özgür, adaletli anarşist bir düzeni yaratmak istiyordu. 1939 yılında Ulusal Emek Konfederasyonu (CNT) ve iberya Liberter Gençlik Federasyonu’na (FIJL) katıldı.
1939 yılında savaş artık sonlara yaklaşıyordu. Cephede insan çoktu ama silah yetersizdi. Karşılanamayan silah ihtiyacı cephelerin birer birer kaybedilmesine neden oluyordu. Faşist Franco, dostu Hitler ve Mussolini den silah ve savaş uçakları alırken hintli paralı askerleride ispanyaya getiriyordu.

Facerías Aragon cephesine katılmıştı. Ascasonun 28. Tümeninde kahramanca savaşıyorken esir düştü. Franconun toplama kamplarına alındı.
1945′de serbest bırakıldığı zaman Barselonada garson olarak çalışmaya başladı. Burada CNT’nin yeraltı örgütlenmelerinde yer aldı.
1947′de kısa süre hapise girip çıktı. Ardından hızlıca para toplayıp hem anarşist örgütlenmeyi hızlandırmak, hemde tutuklu bulunan yoldaşlarının ailelerinin ihtiyaçlarını karşılamak için gerilla grubuyla beraber soygun yapmaya karar verdi. Hispano-Olivetti daktilo fabrikası kasasını ve Calle Mallorca İspanyol kredi bankasını soymaları ilk eylemleriydi. Acil yolla para bulmanın tek yolu buydu ve işçileriy sömürerek zengin olan ve Faşist Franco rejimi ile işbirliği içerisinde olan patronların kasalarını boşaltmaları gerektiğine gönülden inanıyordu. Ard arda 8 bankayı soydular, ahşap fabrikasını basıp kasayı boşalttılar. Zenginlerinin yaşadığı lüks mahallede evlere girek zenginlerin takı ve mücevherlerinede el koydular.

2. Dünya Savaşının bitmesiylede başta ABD, İngiltere, Fransa ve Batı Almanya Franco’nun katliam dolu rejimini tanıdı ve kabul ettiler. Bunun üzerine Facerías ve gerilla birlikleri bu ülkelerin konsolosluklarına bombalı saldırılar düzenlediler. 1950 yıllarda Barselona’da franco rejimine karşı eylemler arttı.

Eylemleri örgütlemek için birçok grup yeraltında toplanıp yeni eylem planları yapıyorlardı. Facerías Barselonada eylemleri örgütlemek için buraya gelmişti. Ormanlık alanda yapılacak toplantılardan birine gittiği sırada Faşist askerler tarafından tanındığını fark etti. Hemen silahına davrandı. Askerlerle silahlı çatışmaya girdi. Kendisini bir çukura attı. Yapacak fazla birşeyi kalmamıştı. Cebindeki el bombasını askerlere fırlattı. Askerlerin kurşun yağmuru altında direnek hayatını feda etti.

Ö. 30 Ağustos 1957 – maquis(maki) gerillası yoldaş Jose Lluís Facerías (Face)