Yoğurt Mayalama

İlk olarak inektan sağılmış süt alınır.Tabi buradan bahsetmek istediğim keçi veya koyun sütü olmaması değildir. Marketlerde paketlenmiş süt yerine mahellenizdeki eşşek ,at ,bisiklet , motorsiklet veya kamyonet ile dolaşan sütçüden süt alınmasıdır. Hazır paketlenmiş süt ile mayalama işlemi -az bakteri olduğundan dolayı- yapılamamaktadır.Açık sütün sağlıksız olma durumu gözünüzün önünde canlanmasın çünkü emin olun hayatı boyuncu gün ışığı görmeden fazla besi ile beslenen hayvanlardan alınan sütten daha yararlıdır. Tabi büyük şehirlerde veya sitede oturuyorsanız  sütçü emine ablayı veya sütçü ramiz dayıyı bulmak zor olur ama yılmadan pes etmeden arayın.
İlk olarak hayvandan sağılarak tüm bakterileri ile elinize gelmiş olan mis gibi sütü ocakta kaynatmaya başlıyoruz.  Kaynayan sütü ocaktan alıp biraz soğumaya bırakıyoruz. Seçe parmağımızı süte sokarak sıcaklığını anlayabiliriz. Parmağımızda hafif yanma hissediyorsak süt yeterince soğumuştur.Eğer süt yoğuk olursa mayalanmaz çok sıcak olursada ekşi olur.

Tercihen önceki mayadan kalan -ilk defa deniyorsanız böyle bir imkanınız yoktur- yoğurttan bir tatlı kaşığı kadar yoğurdu süte koyuyoruz.Eğer maya yogurdumuz ekşi ise yarım tatlı kaşığı yeterlidir. Ekşi yoğurttan fazla maya konulursa oluşacak yoğurt çok ekşi olur. Mayamızı kattıktan sonra yoğurdumuzu karıştırıp, bir iki havlu ile sarmalıyoruz ve bir köşeye kaldırıyoruz. 3-4 saat kadar geçtikten sonra soğuyan yoğurt-süt benzeri maddeyi çok sarsmadan buz dolabına koyuyoruz.Bu işlemi akşam yaparsanız sabah kahvaltına güzel bir yoğurdu buzdolabından çıkartabilirsiniz…