Asgari Ücret Bize 2557 Lira!

Bugün asgari ücret açıklandı: Asgari ücretli bir işçinin 3.577 lira olan brüt maaşı 500,85 lira sigorta primi, 35,78 lira işsizlik sigortası primi, 456,13 lira gelir vergisi, 27,15 lira damga vergisi kesildikten sonra 2.557 liraya düşüyor. 268 liralık AGİ tutarı eklendikten sonra da net 2.825 liraya yükseliyor.

Biz genç işçiler almayı umduğumuz 268 lira olan Asgari Geçim İndirimi’ni her zaman alabiliyor muyuz? Patronların bir lütuf gibi biz işçilere verdiği AGİ ücreti her sektör için geçerli olmuyor. Kafe, bar, restoran, deniz işçileri… Çoğu sektörün patronları işçilerinden hem çalıyor hem de hakkı olan AGİ ücretini vermiyor. İşçiler 2825 lira olan asgari ücretle bile geçinemezken AGİ ücreti çıkarıldığında 2557 lira ile geçinmeye zorlanıp açlığa mahkum edilmeye devam ediyor. Hırsızlar ceplerinde milyonlarla dolaşırken hala bizden çalmaya devam ediyorlar. Bizi sömürmeye, hakkımızı ceplerine indirmeye, emeğimizin karşılığını çalmaya devam ediyorlar.

Geçtiğimiz günlerde yaptığımız basın açıklamamızda; alamadığımız AGİ ücretini katmadan hesapladığımız asgari ücretin 2695 lirayı geçmeyeceğini söylemiştik, geçmedi. Elbette asgari ücret yine işçilerin değil patronların avantajına uygun olacak şekilde açıklandı.

Genç İşçi Derneği olarak bir kez daha söylüyoruz: Biz emeğimizi sömüren, yaşamlarımızı çalan bu sistemin illüzyonuna kanmayacak, beraberce örgütlenerek mücadelemizi sürdüreceğiz.

GENÇ İŞÇİ DERNEĞİ