Kafe Kafka direnişçileri tüm genç işçileri, GİDER’de örgütlenmeye çağırdı.

kafka-direnisi

Alkım Kitabevi / Kafe Kafka işçilerinden Onur Özkaya Kafe Kafka direnişini anlattı. Kafe Kafka direnişçileri tüm genç işçileri, Genç İşçi Derneği – GİDER’de örgütlenmeye çağırdı.

Sorunlarımız ortak dertlerimiz aynı. Aynı ezilmenin parçasıyız. Maaşımızı alamıyor, güvencesiz çalıştırılıyor, fazla mesaiye kalıyor, esnek çalıştırılıyoruz. Sezon başlayınca işçi alıyorlar sezon bitince “eleman fazlalığı var” denilip kovuluyoruz. Bu sorunlar hizmet sektörünün çoğunluğunu oluşturan tüm genç işçilerin derdi. Daha fazla çalıştırılmak için hiçbir sey yapmamışız gibi daha hızlı çalışmamız söyleniyor. Halbuki vücutlarımız ağrıdan parçası olan bacaklarını reddederek kıvranırken.

Biz Kafka kafe ve Alkım Kitapevi işçileri de her yerde olduğu gibi bu ezilmenin bir parçasıyız. Kimimiz iki çocuk babası bulaşıkçı Mustafa abiydi. Maaşını alamadığı için iş yapmayı reddetti, kovuldu. Kimimiz okul harçlığını biriktirmek için sigortasız çalıştırılan işçilerdik. Kimimizin birikmiş ev kiraları, borçları, sorumlulukları vardı. Yaşamak için çalışıyorduk. Fazla mesaiye kalırdık. Delicesine hizmet taşırdık.

Mutfakta tabak tabak hizmet üretir, barda dolusuna hizmet çıkartır, masalara tek tek hizmet taşırdık. Nesnel bir üretimimiz olmadığı için görünmez bir emeğin parçasıydık. Görünen ise zorla yüzlerimizin gülücük saçmasıyken, görünenin aksine yüzümüz patrona karşı hınçlı, ezilmeye karşı bilenmişti.

Kafka-Alkım işçileri olarak bu modern kölelik sisteminde ödenmeyen maaşlarımız ve yatırılmayan sigortalarımız için örgütlendik. Yemek molalarında örgütlendik. Her cuma günü yatması gereken maaşlarımız yatmadığında, birlikte yük taşırken, birimiz kovulduğunda, hakaret edildiğinde, haksızlıkları göre göre örgütlendik. Ve karar verdik, maaşlarımız yatana kadar hizmeti durdurmaya. Barda salonda maaşlarımız verilene kadar durduk. Yıldırmak istediler, zor kullandılar. Polis çağırdılar, küfrettiler. Sendikadan arkadaşlar aşağıda biz terasta kafede sloganları arttırdık. Terastan selamladık temelini attığımız mücadelemizi. Ve yendik bizi sömüren patronları onların dalkavukları müdür ve şefleri. Birlikteliğin gücünü, örgütlü işçilerin kazanacağını gösterdik.

Hizmet sektörü, güzel bir karşılama ve güler yüzle örtünen kapitalizmin modern köleliğidir. Örtülerini kaldırdığımızda ise korunmasız kalan sistemlerinin nasıl da gaddarlaştığını gördük. Direnişi kazandıktan sonra işlerimizin başına döndük. Ama bu sefer korkuları angarya işler yüklemeye ve işkence yapmaya kadar uzandı bizlere. Yetmedi bizleri merdivenden attılar, işçilerin kafasını yardılar. Saldırdılar. Onlar bizi susturmaya çalıştıkça biz onların gerçek yüzünü gösterdik. Ve daha da yükseltmeliydik sesimizi.

Şimdi ise biz Alkım Kafka direnişimizi, hizmet sektöründeki mücadelemizi bizler gibi ezilenlere ulaşmak için daha da büyütüyor. Genç işçilerin derneğini kuruyoruz. Artık sektörün tüm işçileri; garsonlar, baristalar, bartender’lar, komiler, aşçılar, tezgahtarlar, reyoncular, kasiyerler ve daha nice iş kollarındaki arkadaşlarımızla gücümüzü birleştirmek için Genç İşçi Derneği’nde örgütleniyoruz.

TEPSİNİ AT, ÖNLÜĞÜ ÇIKART
ALKIM KİTAPEVİ, KAFKA KAFE İŞÇİLERİ

kafka-direnisi-2

GENÇ İŞÇİ DERNEĞİ