Kafe Pi’de Sömürü – 2

kafe-pi-somuru-2

Kafe Pi İşçileri Sömürüyü Anlatmaya Devam Ediyor

Kafe Pi’de yaşanan işçi sömürüsü, geçtiğimiz günlerde internette yayılarak oldukça gündem olmuştu. Kafe Pi’de çalışıp onca sömürüden sonra işten ayrılan dört arkadaş ise, Kafe Pi’yi bir kez daha deşifre ettiler.

“Pi’ye başlama hikayem, orada çalışan birçok emekçinin hikayesiyle hemen hemen aynı; hayallerimizi gerçekleştirmek. Üniversitede sinema okuyup, kendi bölümüme dair bir şeyler yapmak istemem ile başlıyor. Malum sektördeki ekipmanlar çok pahalı ve yolun başında olduğumuz için büyük bir karasızlık var ve orada çalışan arkadaşlarımdan birinin ‘gel burada yazı geçir, istediğin parayı çıkarır sonra da bırakırsın’ demesiyle Pİ hikayem başladı.” diyerek anlatmaya başıyor bir arkadaşımız.

“14 Mayıs 2016’da açılışının yapılacağı duyurulan KafePi Beach Club’ta, açılış öncesi ve sonrasında, orada bulunan barmen, garson ve komilerin mekan inşaatında çalıştırıldık.”

“Böylesi insanlık dışı çalışma koşullarını reva gören bu kurum, her hafta pazartesi günü ödemesi gereken maaşları ise bazen birkaç aya varacak şekilde erteleniyor.”

“Hem bu çalışma koşullarını dayatan hem de maaşları geciktiren kurum, çalışanlarından buna boyun eğmesini istiyorlar.”

“Çalıştığım süre zarfında odalarda kalacak yer olmadığından şezlonglarda uyudum. Diğer taraftan sıcağın altında çok zor koşullarda çalışıp 4-5 saat dinlenilmesi gereken odalar havasız, bakımsız ve çok küçük alanlardı. Odalara verilen klimaların çoğu çalışmıyor; teknik servis, işletme yönetimi bu tarz konularla hiçbir şekilde ilgilenmiyordu.”

“Kaldığımız bu küçük odalara “getto” adını vermiştik. “Şanslı olanlar”ın küçük bir odayı beş kişi ile paylaşıyordu. Daha şanssızlar ise daha kalabalık odalarda kalıyorlardı. Tuvaletler düzenli olarak kullanılamaz hale geliyordu ve çalışanların müşteri tuvaletlerini kullanmaları yasaktı.”

“Bazı garson arkadaşlarımız servis esnasında o anki yorgunlukları ve açlıklarını gidermek için ayaküstü müşterilerden kalan yemekleri atıştırdıkları için işten kovuldu. İşletme sahipleri o yemekleri köpeklerine yediriyorlardı”

“Bazı garson arkadaşlarımız da duşların kirliliğinden, bakımsızlığından ve bazılarının hiç çalışmamasından dolayı plajların duş alma yerlerinde geceleri gizli gizli duş alıyordu.”

“Genelde bu sektör içerisinde rock bar ve benzeri publarda çalışmıyorsanız, gerçekten zor ve kirli bir sektördür. Hem müşteri hem de personelle kurulan ilişki oldukça seviyesizleşebiliyor ama bu zamana kadar işletmeciler tarafından bu kadar hakareti duyduğum bir işletme olmamıştı.” diyerek Kafe Pi sömürüsünü anlattılar.

GENÇ İŞÇİ DERNEĞİ