"Enter"a basıp içeriğe geçin

Γυναίκες γιατί στο δρόμο ;

Γυναίκες γιατί στο δρόμο ;

Είμαστε γυναίκες : είμαστε εργάτριες στη φάμπρικα , αγρότισσες στο χωράφι , μαγείρισσες στην κουζίνα , μητέρες στα παιδιά μας , στον άντρα σύζυγοι .

Είμαστε γυναίκες : είμαστε πάντα πίσω από κάθε βήμα του άντρα . Είτε είμαστε μορφωμένες είτε αγράμματες . Επειδή στις μέρες μας ο άντρας σε κάθε περίπτωση είναι αυτός που έχει την εξουσία . Εξουσία σημαίνει δύναμη . Μετατρέποντας αυτή τη δύναμη σε μέσο καταπίεσης σημαίνει ότι η ίδια αυτή δύναμη επεκτείνεται στον αδύναμο . Τις επεκτάσεις αυτές τις βλέπουμε παντού . Ξυλοκοπήματα , ταπεινώσεις , εξυβρισμοί , υποβιβασμοί που επεκτείνονται σε εμάς τις γυναίκες είναι καταστάσεις που αντιμετωπίζονται ως συνηθισμένες . Το κράτος που εκτίθεται σε αυτές τις καταστάσεις αγνοεί το δίκαιο της γυναίκας και την αντίληψη του ‘’εν ισχύ – άντρα ‘’ . Επειδή κράτος σημαίνει εξουσία και η γλώσσα του κράτους είναι το δίκαιο . Η γυναίκα , ούτως εχόντων των πραγμάτων , βρίσκεται ζουλιγμένη σε κάθε περίπτωση κάτω από μια εξουσία .
Αυτό δεν είναι δίκαιο , δεν είναι ισότητα , δεν είναι ελευθερία .

Άραγε το έχουμε συνειδητοποιήσει ; Ότι δηλαδή με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν πάρει μέσα από τα χέρια μας την ελευθερία ;

Ίσως οι περισσότερες από μας μέσα στα κελιά που έχουμε κλειστεί να νομίζουμε ότι έχουμε ισότητα , είμαστε ελεύθερες και ευτυχισμένες . Αλλά κοροϊδευόμαστε . Δεν είμαστε ελεύθερες . Η γυναίκα δεν είναι ελεύθερη όταν στο σπίτι πρέπει να προσφέρει υπηρεσίες στον άντρα και στα παιδιά της , όταν στον εργασιακό χώρο o,τι και να κάνει δεν μπορεί να ισοβαθμήσει με τον άντρα , όταν στο σχολείο πρέπει να μένει παθητική …

Για τη γυναίκα που πρέπει να ξεφύγει από αυτά τα πλαίσια υποτίθεται ότι η απελευθέρωση περνάει μέσα από την εξουσία . Εμείς όμως δεν θέλουμε ούτε εξουσία ούτε να εξισωθούμε με τον άντρα . Για μια ελεύθερη ζωή γκρεμίζουμε τα κελιά που μας έχετε κλείσει και τρέχουμε στο δρόμο .

Από εδώ και στο εξής η ελευθερία βρίσκεται στο δρόμο , οι γυναίκες επαναστατούν .

Kadinlarsokakta.org