"Enter"a basıp içeriğe geçin

İHD: Erkekler 46 Kadını “Namus” Diye Öldürdü

İHD’ye göre, 2010’da 46 kadın “namus” gerekçesiyle erkeklerce öldürüldü; yargı ve mahkemelere intikal eden en az 281 kadın ve çocuğun tacize, 182 kadın ve çocuğun ise tecavüze maruz kaldı.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi 2010 yılı kadınların yaşam haklarına yönelik hak ihlalleri raporunu basınla paylaştı. Raporun özetini sunmadan önce tarihin 8 Mart ertesinde olmasının anlamına değinen dernek üyeleri; raporun Halepçe ve İstanbul Üniversitesi’nde işlenen 16 Mart katliamlarında hayatlarını kaybeden kadınlara ithaf edildiğini söylediler.
Kadının yurdun her yerinde değişik gerekçelerle şiddete uğradığını ve bu biçimlerin dayak, öldürme, tecavüz, namus cinayeti gibi şekillerde karşımıza çıktığını belirten dernek üyeleri raporun İHD şubelerine yapılan başvurular, kadın örgütlerince yapılan araştırma ve inceleme çalışmaları ve basın yayında çıkan haber ve makaleleri derleyerek hazırladıklarını belirtti.
Rapor özetini dernek adına Kadın İnsan Hakları Komisyonu üyesi Özlem Özdemir okudu.
“İntihar” şüpheli ölümlerinin yüzde 50’si Kürt bölgelerinde
2010 yılında erkeklerce 46 kadının “namus” gerekçesiyle öldürüldüğünü, yargı ve mahkemelere intikal eden en az 281 kadın ve çocuğun tacize, 182 kadın ve çocuğun ise tecavüze maruz kaldığı bilgisine yer verildi.
Rapora göre 228 kadının intihar ettiği, şüpheli bir şekilde yaşamlarını yitirdiği, ya da toplumsal alanda eşleri, sevgilileri, akrabaları ve kardeşleri tarafından öldürüldüğü görüldü ve ”intihar” şüpheli ölüm olaylarının yaklaşık yüzde ellisi Kürt bölgelerinde yaşanırken yüzde yirmi beşi İç Anadolu Bölgesinde meydana gelmiştir dendi.
Genelevler “kurtuluş” kapısı
Raporda en az 87 kadının fuhuşa zorlandığı bilgisine yer verilirken, bu kadınların yüzde 60’ının akrabaları, eşleri ve sevgililerince fuhuşa zorlandığı kayda geçti.
Seks işçilerine yönelik hak ihlalleri de raporda geniş yer bulurken ”Kayıt dışı ve sokakta çalışan seks işçileri için genelevler kurtuluş kapısı” olarak görülmektedir” dendi.
Rapora göre ”Genelevler şiddet, sömürü ve zorla çalıştırmanın önlenmesi bakımından daha denetlenebilir mekanlar. Genelevlerde şiddete uğramaları ya da öldürülmeleri olasılığının daha düşük olduğunu düşünen seks işçilerinden, yaklaşık 60 bininin genelevlerde çalışmak için başvuruda bulunduğu tespit edildi” dendi