"Enter"a basıp içeriğe geçin

Kadınlar “Tecavüz” Davasında Adliye Kapılarını Zorluyor

Muğla’da dört yıl önce bir kadına tecavüz eden sekiz sanıktan, olay tarihinde yaşları 18’den küçük olduğu için davaları diğer sanıklardan ayrı ve kapalı olarak görülen iki kişinin, ifadeleri henüz alınmadığı halde yetişkin sanıkların ifadelerini dinlemek üzere duruşma salonuna alınmasına kadınlar tepki gösterdi.
Kadınların temel endişesi, yetişkin sanıkların ifade vermesinin ardından dinlenmesi beklenen iki tecavüz sanığını yönlendirmesiydi.
Yetişkin sanıkların duruşmasından sonra kendi davaları için dinlenmesi beklenen iki kişinin, altı sanığın anlatacakları doğrultusunda ifade vereceğini ve bu durumun davanın gidişatını olumsuz etkileyebileceğini savunan kadınlar, arkadaşlarına destek olmak için duruşma salonuna girmek istedi. Türkiye’nin farklı illerinden davayı izlemek Muğla’da buluşan kadınların salona girişine polis izin vermedi. Kadınların direnişi sonunda içeriye yaklaşık 20 kadın girebildi.
Kadınlar, tecavüz sanıklarının birinin avukatlığını Muğla Baro Başkanı Mustafa İlker Gürkan’ın üstlenmesine de tepki gösterdi ve durumu “Baro tecavüze ortak olma” sloganlarıyla protesto etti.
Muğla’da dört yıl önce bir kadına tecavüz etmekle suçlanan sekiz sanıktan altısı bugün ilk kez hakim karşısına çıktı. Olay sırasında yaşları 18’den küçük olan iki sanığın yargılandığı davanın ilk duruşması ise 26 Ocak’ta, kapalı celse ile görülmüştü.
Davayı İzmir, İstanbul, Ankara, Muğla ve Hatay barosundan avukatlar izleyor. Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu (TÜBAKKOM) 10. Dönem Sözcüsü Hatice Can, TÜBAKKOM adına müdahillik talebinde bulunacak.