"Enter"a basıp içeriğe geçin

Bu Yıl Kadınlar Reddetti

İster savaşta, ister de barışta kadınlar hep militarizmin görünür ya da görünmez özneleri olmaya zorlanıyor. Biz, Anarşist Kadınlar hayatlarımızı çalan Militarizmi reddediyor, 15 Mayıs Vicdani Retçiler Günü etkinliklerinde Kürtçe, Gürcüce ve Türkçe olarak açıkladığımız vicdani retlerimizle hayallerimizi buluşturuyoruz: “Ku derya jiyana me be girtin, dive xeyalen me were ba hev. Tsxovreba udovkargveli şevaxvedrot otsnebi. Hayatlarımız çalınmadan, hayallerimiz buluşmalı”.

Vicdani Ret Açıklamaları aşağıdadır.

Ben Merve Arkun. 21 yılımı içinde geçirdiğim, hayatıma saldıran bu militarist sistemi reddediyorum.
Ben bir kadın olarak, varoluşumu yok sayan, hayatıma her gün tecavüz eden, beni savaşlarının bir öznesi haline getiren militarizmi; bir anarşist olarak iktidarların ezilenlere uyguladığı zulmü ve tecavüzcü devletin savaşının bir parçası olmayı reddediyorum.
Yaklaşık 30 yıldır bu topraklarda T.C. devletinin Kürdistan’da uyguladığı imha ve inkar politikalarını, öldürülen çocukları, yitirilen hayatları görüyorum ve bu kirli savaşın bir parçası olmayı reddediyorum.
Savaşın devamlılığı süresinde kadını bir araç olarak kullanan bu militarist sistemi kabul etmiyor, savaşın insan kaynaklarını kurutmak için mücadele ediyorum. Ben otoritenin ve hiyerarşinin olmadığı, savaşlarda kimsenin ölmediği bir dünya hayal ediyorum ve bu yüzden anarşist bir kadın olarak vicdani reddimi açıklıyor,  halkı askerlikten soğutuyorum.
Hayatlarımız çalınmadan, hayallerimiz buluşmalı.


Ben Kumru Gök. 20 yaşında anarşist bir kadın olarak, yeryüzündeki tüm canlılar adına reddimdir.
Dünyanın bir çok yerinde efendilerin-liderlerin “savaş” “öldür” emri altında eline silah alan kardeşlerimin arkadaşlarımın ölmesini-öldürülmesini reddediyorum.
Polis-devletinin çocukluğumuzdan itibaren beynimize yerleştirdiği-yerleştirmeye çalıştığı militarizmi ve bu militarizmin elçisi olmayı reddediyorum.
T.C devletinin yıllardır süren Kürt halkı üzerindeki asimile politikası ve bu politikanın bir parçası olarak işgal edilen hayatları,sokakta oyun oynama vaktiyken silahların,bombaların altında yaşamlarını yitiren çocukları,sadece insan hayatı olmayıp işgal edilen bölgedeki yakılan ormanları-yok edilen doğa yaşamının farkındayım.
Bu yüzdendir ki reddediyorum;
devletin kanlı elinin bana uzattığı savaşı haklı çıkaran tüm gerekçeleri, diğer insanların ölümüyle kazanılan zaferleri,kanımın diğer kanlardan olan asilliğini-üstünlüğünü,savaşmanın kutsal olduğunu…
Tüm canlılar adına; hayatlarımız çalınmadan hayallerimiz buluşmalı

Ben Mine Selin Sayarı. Hukuk fakültesi öğrencisiyim. Öldürmeyi reddeden insanlara ‘halkı insan öldürmekten soğutma’ davası açan, vicdanıyla savaşmayı reddeden kimselere vicdansızlığın hukukunu dayatan, kardeş kanı dökmem diyenlere dökeceksin diyen faşist militarist TC devletinin hukukunu çok yakından tanıyorum. Bu devletin adaleti öldürür, yakar, yıkar, ötekileştirir, yaşam alanlarını talan eder. Siyasi erklerin, ‘vatan toprağını temsil eden kadını’ korumak için kardeş katlini meşrulaştırdığı bir savaşın parçası olmayacağım.
Militarizm ve milliyetçilik varlığı hasebiyle cinsiyetçidir ve ben anarşist bir kadın olarak yaşamım boyunca gizli veya aktif öznesi olduğum bu savaşı, devletin ve onun vicdansız hukukunu, militarist tahakkümün onu meşrulaştıran bir parçası olmayı reddediyorum. Ve diyorum ki ‘hayatlarımı çalınmadan hayallerimiz buluşmalı!”

Ben Artvin Borçka’lı bir gürcü kadınıyım. Ana dilim gürcüce. Bir sınır köyünde yaşıyor, ve köyümden baktığımda sınırın öteki tarafını görebiliyorum. Sınırın arkasında bizimle aynı dili konuşan insanlar var. Sınırın her iki yanında İki ayrı devlete ait askerler tüm gün tüm gece sınırda kendi topraklarını bekliyorlar. Aynı dili konuşsalar da konuşmasalar da sınırların ayırdığı insanlar birbirlerine düşman değildirler. İnsanları düşman eden devletler ve onların militarist anlayışlarıdır. Ben anti-militarist ve anarşist bir kadın olarak sınırlara, askerlere, savaşlara, devletlere karşı olduğum için bu görevi ve bu kurumu reddediyorum. Ben iktidar ve mülkiyetin olmadığı, sınırsız, sınıfsız, paylaşma ve dayanışmayla dolu özgür bir dünya hayal ediyorum. Hayatlarımız çalınmadan hayallerimiz buluşmalı. Reyhan Arslan.
Me var Artvin- Borçka’dan kartulikalbatoni Reyhan Aslan’i. Çemi deda ena Kartuli enaa. Sazğvar gverd ert sopelşi vtsxovrop da rom gavxedav sazğvar ikit, çem enis metkveleb vxedav. Sazğvaris ikit aketidan ortav saxemtsipos carebi, dila sağam tviton kvekanas udganan. Erti ena konden arkonden sazğvaris gakopili xalxi ertmanetis mtveri arari. Adamianis mtveroba miss saxemtsipos militarizuli politikaa. Me erti antimilitaristi da anarşisti kalobit, sazğreb, careb, omeb da saxemstsipoebze mopirdapiri var da amitom, caris movaleobas ukugdebelivar. Me xelisuplebis da sakutreobis ukopneli,usazğvaro,uklaso, natsiloba da damkmarebis arsebuli tavisupali kvekanas otsneba makvs.
Tsxovreba udovkargveli şevaxvedrot otsnebi!
Reyhan Arslan

Ben bir kürt kadınıyım. Kürdistan topraklarında yaşanan savaştan, ölümden kaçmış bir ailenin ilk çocuğuyum. Buraya geldiğimden beri de T.C devletinin yine buralarda uyguladığı başka bir savaşın içine düşmüş bulunuyorum.
Askere gitme zorunluluğum olmasa bile yıllardır yaşanan asimilasyonun, yok saymanın, ötekileştirmenin, öldürmenin altına imza atan T.C devletinin ve ordusunun karşısında hep direnen hiç yılmayan barış anneleri ile aynı onurlu düşünceleri paylaşıyorum. Biz öldürmeyi reddediyoruz.
Savaşı, tek tipleşmeyi, militarizmi ve bunun yol açtığı sömürüyü, cinsiyet ayrımcılığını, ölmeyi, öldürmeyi tüm vicdanımla bir anarşist kadın olarak reddediyorum.
Ve diyorum ki hayatlarımız çalınmadan, hayallerimiz buluşmalı.
Ez jinek kurd im. Zarok a yekemîn ya malbatek ji ber şer a li kurdistanê u ji ber mirin ê revîye me. Lê ji dema ku ez hatim vira, min xwê di nav şerekî din  ya komara tirkîyê de dît.
Belê ez ne divîyêm ku bibim leşker, le ez mîna dayîkên aşîtîyê -dayikên aşitiyê ku li ber asimilasyon, tune hesibandin u kuştinên dewleta tirkîyê u ya arteşa wî, bi rumet inyad dikin u qet bêzar nabin- difikirim: Em kuştin ê red dikin.
Ez hemankirinê, mîlîtarîzmê u kedxwarî ya ji ber wî; ser rê girtina zayendî, mirin u kuştinê bi hemu wîjdana xwê wek jinek anarşîst reddikim.
U dibêjim ku: Berîya jîyana me bê dizîn, divê xeyalên me were ba hev.

Canan Soylu.

Ben Selin Ever. Bir kadın olarak sadece bu ülkede doğmuş olduğu, belirli bir cinsiyet ve yaş grubuna dahil olduğu için militarist sistem tarafından inanmadıkları bir vatani hizmeti gerçekleştirmek zorunda bırakılan erkeklerle dayanışma içinde vicdani reddimi açıklıyorum.
Hayatlarımız çalınmadan, hayallerimiz buluşmalı.