"Enter"a basıp içeriğe geçin

Suyun Kadınları Kürtçe söyleyemedi!

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) düzenlediği İstanbul Caz Festivali kapsamında gerçekleştirilen “Suyun Kadınları” başlıklı konserde Kürt sanatçı Aynur Doğan’ın sahne aldığı sırada bir grup sahneye pet şişe ve sandalye fırlatarak konseri sonlandırmak istedi.
Sanatçı üçüncü parçasını seslendirdikten sonra bir kişi ayağa kalkarak ‘Şehitler ölmez, vatan bölünmez’ diye bağırarak ortamı provoke etmek istedi. Konser devam ederken bir grup yuhlamaya başlayıp konser alanını terk ederken bir çok kişi ise Aynur Doğan’ı ayakta alkışladı.
Yuhalamalar nedeniyle Aynur Doğan parçasını yarıda bırakarak sahneden ayrılmak zorunda kaldı. Doğan sahneden ayrıldıktan sonra bir kadın dinleyici İstiklal Marşı’nı okumaya çalışırken güvenlik görevlileri tarafından dışarıya çıkarıldı.
Konserde yaşananların ardından yazılı bir açıklama yapan İKSV, “18. Istanbul Caz Festivali kapsaminda gerçeklestirilen ‘Mujeres de Agua’ (Suyun Kadinlari) konserinde yapılan protestolarin son derece üzücü olduğunu düşünüyoruz.Sanat ve kültürün birleştirici rolünün unutulmaması gerektiğini, sanatın dilinin evrensel olduğunu hatırlatmak isteriz” dedi.
Yaşanan provakasyonun düşündürücü olduğunu ifade eden Doğan’ın yaptığı açıklama şu şekilde: “Dün geceki konserde bana minder atan anlayış, benim gözümde bu ülkenin birliğine, kardeşliğine, barışına ve demokratik olabilme çabalarına vurulmaya çalışılan acı bir darbedir. İspanyolca, İbranice ve benzeri dillerde şarkılar söylendiğinde kurulan empatinin, yanı başındaki dile, kardeş Kürtçe dilindeki aşk şarkılarıyla kurulamaması, bunun nefrete dönüşmesi, gerçekten üzücü. Bunun ile beraber bu nefreti ve düşmanlığı, sanatın birleştirici gücü ile yenebileceğimize olan inancım, dün gecenin sonunda çoğunluğun bana verdiği destek ile yeniden yeşerdi. Aslında çoğunluk olan bizleriz, kardeşliğimizdir ve sanat da bu kardeşliği pekiştirmeye devam edecektir.”