"Enter"a basıp içeriğe geçin

Kadınlar Savaşa Karşı

Kadınların Bianet’e gönderdikleri açıklama:

Barış İçin Vicdani Ret Platformu’nda yer alan Vicdani Retçi Kadınlar, savaş söyleminin, imha ve inkar politikalarının tırmandırdığı yıkıma karşı “yaşamın izinden gitmeye kararlı” olduklarını söylediler.

Vicdani Retçi Kadınlar, son günlerde hayatlarını kaybeden askerlerin ardından yükselen savaş söylemine karşı bianet’e gönderdikleri açıklamada, “bizler savaşın karşına barışı koyuyoruz ve barışa giden yollardan birinin de vicdan ret oluğunu biliyor, mücadelemizi bu hatta sürdürüyoruz. Fakat biliyoruz ki vicdani ret mücadelesi tek başına bu topraklardaki savaşı durdurmak için yetersiz kalabilir. Bu yüzden vicdani ret mücadelesinin marjinal kalmasına karşı; bu hareketin toplumsallaşması için çabalıyoruz” dediler.

Barış İçin Vicdani Ret Platformu’na 2008 yılında “kadınlar askere gitmese de savaşın birer öznesidir, savaştan en çok etkilenendir” diyerek vicdani reddini açıklayan 16 kadın katıldı. 15 Mayıs Vicdani Retçiler Günü’nde 21 kadın vicdani reddini açıkladı. Vicdani Ret hareketi 1989 yılında Tayfun Gönül tarafından başlatıldı.

Anarşist kadınlar olduklarını söyleyen Vicdani Retçi Kadınlar, kadınların bu savaşın hem görünen hem de görünmeyen özneleri olduğunu belirterek, “görünen özneleriz çünkü bu savaşın hoyrat kurallarına karşı varlığını etten kalkan haline getirmiş Kürt kadınlarının, barış annelerinin nefes aldıkları her an vicdani retlerini açıkladıklarını görüyoruz” dediler.

Savaşın kadınları pasif ve korunması gereken özneler haline getirmeye çalıştığını söyleyen Vicdani Retçi Kadınlar, “bizlere yıllarca öğretildiği gibi doğamız itibariyle pasif ve barışçıl olduğumuz için değil, politik birer özne olduğumuz için reddediyoruz. Savaşın kendisi cinsiyetçidir” dediler.

Kirli savaşın bir parçası olmayı reddettiklerini söyleyen kadınlar, inha ve inkar politikalarını, öldürülen çocukları, yitirilen hayatları gördüklerini söylediler. Savaşlarda kimsenin ölmediği bir dünya hayal ettiklerini söyleyen kadınlar, hayatların çalınmadan hayallerimizle buluşmak istediklerini söylediler