"Enter"a basıp içeriğe geçin

MSF’de Kadın Özgürlük Mücadeleleri Paneli Gerçekleştirildi


Mezopotamya Sosyal Formunun 3. gününde Kadın Özgürlük Mücadeleleri konulu bir panel gerçekleştirildi. Panele ESP MYK üyesi Fethiye Ok, DÖKH temsilcisi, Fas’tan Sophia Chibad ve Güney Kürdistan’dan Zana Ahmed Rustem ve Anarşist Kadınlardan Ezgi Aydın katıldı.

Ezgi Aydın konuşmasında “erkek egemen kültürün ve doğrultusunda belirlenen toplumsal cinsiyet rollerinin kadının özgürleşmesinde büyük bir engel teşkil ettiğine bu noktada iktidarı, militarizmi ve dayatılan tüm tahakküm unsurlarının reddedilmesi gerektiğine” değindi. “Anarşist kadınlar olarak sadece kadın sorunsallarıyla değil, erkek egemen kültürün kadın dışında sömürüsüne maruz bıraktığı lgbtt bireylerinin, kapitalizmin tahakkümüyle baskı altında tutulan tüm bireylerin, toplumda yaratılan ezen ezilen savaşında ezilenlerin yanında bütünlüklü bir mücadele verdiklerini” belirtti. “Paylaşma ve dayanışmayı esas alan ilişki biçimleriyle kolektif yaşam alanları oluşturmanın kapitalizme karşı barikat oluşturmak olduğunu ve son olarak özgürlük; ne kapitalizmin sunduğu alanlardan medet ummakta, ne iktidarlarda ne de onların yasalarındadır. Kadınlar özgürlüğü, kendi faaliyetleriyl, doğrudan eylem yoluyla, anti kapitalist bir çizgide ve bütünlüklü devrim mücadelesi ile gerçekleşebilecektir” dedi.

SKM MYK üyesi Fethiye Ok ise konuşmasına hapishanede tutuklu bulunan Hediye Aksoy ve Muhabbet Kurt şahsında tüm kadın tutukluları selamlayarak “Cins bilinciyle aydınlanıyor, kadın devrimiyle özgürleşiyor, siyasetin merkezine yürüyoruz” sloganıyla kadın devrimini ele aldıklarını söyledi.

Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) temsilcisi ise sokağa çıkmayan kadınların dağa çıktığını ve özgürleştiğini söyledi. DÖKH’nin 2004 yılında kurulduğunu söyleyen temsilci, DÖKH’nin özerk ve özgür olduğunu anlattı. Kendi kararlarını ve eylemlerini kendilerinin örgütlediğini kaydetti. Erkek düşmanı olmadıklarını söyleyen DÖKH temsilcisi “Erkek egemen zihniyetin düşmanıyız” dedi.

Fas’tan MSF’ye katılan Sophia Chibad, toplumsal cinsiyet konusunda konuştu. Fas’ta kadınlara çok sayıda hak verildiğini söyleyen Chibad, “Kürt kadınları birçok şeyden uzak durmak zorundadır. Birincisi erkek kontrolünden, ikincisi kapitalist sistemden korunmalıdır“ dedi.

Chibad, “Feminizm, kadınları savunma hareketidir. Erkeklere karşı savunmadır.” dedi. Her kadının kendini özgür kılmak için kendine verilen haklarla yetinmemesi gerektiğini söyleyen Chibad, “Kadınlar sokağa çıksa, kamusal alanı işgal etse, Kürt kadınları çok yol kateder” dedi.

Panel, katılımcıların soruları ve değerlendirmeleriyle son buldu.