"Enter"a basıp içeriğe geçin

Kadınlar Sokakta, Kadınlar İsyanda!

Cuma akşamı (8 haziran) birçok şehirde sokaklara çıkan kadınlar “Kürtaj Haktır Karar Kadınların” dedi.  Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kürtaja ilişkin açıklamalarını protesto eden kadınlar, kadın bedeni üzerine erkeğin ve devletin elini süremeyeceğini haykırdı.

İstanbul’da Galatasaray Lisesi önünde bir araya gelen binlerce kadın akşam 20.00’de başlayan 23.00’e doğru noktalanan oturma eylemi boyunca, devlete olan tepkilerini sloganlar, şarkılarla, halaylarla dile getirdi. “devlet elini bedenimden çek”, “yaşam, karar, beden benim”, “kürtaj haktır, uludere katliam” söylemleriyle devam eden oturma eyleminde; internet bağlantısıyla diğer şehirlerde aynı saatlerde gerçekleşen eylemlerin coşkusunu İstanbul’a yansıtan kadınlar, kürtaj tartışmaları son bulana kadar kadınların sokaklarda olacağını haykırdı.

Kadınlar adına ortak açıklamayı yapan Feride Eralp “Başbakanın aksine kürtajın ve sezaryenin değil, Uludere’nin cinayet olduğunu yüksek sesle tekrarlıyor, Uludere’de öldürülen çocukları, bir özrü çok gördüğü Roboskîlileri hatırlatıyoruz” dedi.

“Kürtaj Haktır Karar Kadınların” İzmir Platformunun çağrısıyla Lozan Meydanında saat 19.00’da bir araya gelen kadınlar buradan Kıbrıs Şehitleri Caddesi’ne kadar yürüdüler. Yürüyüş boyunca oldukça renkli görüntüler sergileyen kadınlar, en önde üzerinde rengarenk “Kürtaj haktır karar kadınların” yazılı büyük bir bez pwordpressrt taşıdılar. Yürüyüş sonunda Kıbrıs Şehitliği Caddesi’ne gelen kadınlar, burada oturma eylemi yaptılar.

Ankara Kadın Platformunun çağrısıyla bir araya gelen yüzlerce kadın dün Yüksel Caddesi’ni doldurdu. Burada akşam 19.30’da toplanan kadınlar, pwordpressrt, döviz ve sloganları ile hükümet temsilcilerinin kürtajı “cinayet” olarak gören söylemlerine karşı çıktılar. “Kürtaj benim kararım, cinayet senin yöntemin”, “Devlet elini bedenimden çek” dövizlerinin yer aldığı eylem, Türkiye’nin dört bir yanında olduğu gibi gece geç saatlere kadar sürdü.

Mersin’de akşam 20.00’da biraraya gelen kadınlar da “kürtaj haktır karar kadınların” diyerek başlattıkları eylemlerini gece saat 24.00’e kadar sürdü.

Adalar Migros önünde bir araya gelen Eskişehirli kadınlar, burada yaptıkları basın açıklamasından sonra yaklaşık 3 saat oturma eylemi yaptı.  Kürtajın kadınların hakkı olduğunu söyleyen kadınlar bunu tartışmadıklarını tartıştırmayacaklarını dile getirdi.

Çanakkale Kadın Platformunun gerçekleştirdiği yürüyüşe yaklaşık 100 kişi katıldı. Salı pazarından başlayan yürüyüşte sık sık “Kürtaj haktır, Uludere katliam”, Bedenim benim,benim hayatım,benim kararım” gibi sloganlar atıldı. Daha sonra Cumhuriyet Meydanı’nda Çanakkale Kadın Platformu adına basın açıklaması okundu. Basın açıklamasının ardından Türkiye’nin bir çok yerinde eylemde olan diğer kadınlarla canlı bağlantılar kuruldu. Müzik etkinliği ve halayların ardından eylem son buldu.

Sakarya Kadın Platformu Adapazarı Kültür Merkezi (AKM) önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Kadınların bedeni, doğurganlığı, emeği, kadın kimliği üzerinde yeniden yeniden tahakküm kurulmak istendiğini belirten kadınlar, ‘beden kadına aittir ve kürtaj kadının tercihidir kimsenin bedenimiz üzerinden politika yapmasına müsade etmeyeceğiz’ dedi.

Bursa Kadın Platformunun çağrısıyla saat 20.00’de Bursa Kent Müzesi önünde toplanan kadınlar saat 22.30’a kadar oturma eylemi yaptılar. Oturma eylemi esnasında tiyatro oyunu sergileyen, şarkılar ve türküler söyleyerek halaylar çeken kadınlar, diğer illerde de eylem gerçekleştiren kadınlarla kamera üzerinden bağlantılar da kurdular. “Kürtaj haktır, Uludere cinayettir” sloganlarının da atıldığı eylem sırasında kadınlara küçük cam parçaları ve taş atılması kısa süreli gerginliğe neden oldu. Eyleme katılan kadınlardan birisi eyleme katılma gerekçesini şu şekilde açıkladı; “Siz çocukları doğurun, biz onları askere gönderelim ölümlerine neden olalım; siz çocukları doğurun, biz onları katledelim diyorlar. Biz işte bunlara karşı buradayız.” dedi.