"Enter"a basıp içeriğe geçin

Kadınlar Sokakta! “Kürtaj Haktır, Karar Kadınların”

“Kürtaj Haktır, Karar Kadınların Platformu”nun çağrısıyla Pangaltı’da toplanan yüzlerce kadın, Taksim Meydanı’na yürüdü. Alkışlar, sloganlar, zılgıtlar eşliğinde, düdük ve bando sesleriyle yürüyüş yapan kadınlar, kürtajın yasaklanmasına izin vermeyeceklerini belirtti.

Eylemde, onlarca kadın örgütünün oluşturduğu platformun, “Kürtaj haktır, karar kadınların” yazılı pwordpressrtı taşındı. Yolu trafiğe kapatarak yürüyen kadınlar, “Kürtaj haktır, karar kadınların”, “Kürtaj haktır, Uludere cinayet”, “Devlet elini bedenimden çek”, “Tayyip kaç kaç kaç, kadınlar geliyor”, “Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa”, “Bedenimiz, emeğimiz kimliğimiz bizimdir”, “Jin jiyan azadi”, “Yaşasın kadın dayanışması”, “Biji bratiye gelan” sloganlarını attı.

Ses aracından yapılan konuşmalara sloganlarıyla katılan kadınlar, Taksim Meydanı’na coşkuyla girdi.

Platform adına Türkçe ve Kürtçe metin okundu. Türkçe metni okuyan Göknil Akdağ, üç haftadır sokaklarda olduklarını ve olmaya devam edeceklerini belirterek, şöyle dedi: “Başbakanın açıklamasının üçüncü haftasındayız. Üç haftadır sokaklardayız. Kürtaj yasağına veya kürtaj hakkının sınırlandırılmasına direneceğimizi haykırıyoruz. Ne cinsiyetçi medyanın hakaretleri ne polisin şiddeti, ‘Kürtaj haktır karar kadınların”, ‘Kürtaj yasaklanamaz, bedenimiz bizimdir’ diye sokaklara dökülen kadınları durduramıyor, durduramayacak” diye konuştu.

Kürtajın yasaklandığı ülkelerde, sağlıklı, güvenli ve ücretsiz kürtaj hizmeti sağlanamadığı için yılda 80 bin kadının öldüğünü belirten Göknil Akdağ, kürtaj yasağının, kadınları ‘merdiven altında ölüme terk etmek’ anlamına geldiğini söyledi.

Akdağ’ın konuşmasının ardından Kürtçe metin okundu. Ankara ve İzmir’de de yürüyüş ve eylemlerin yapıldığı duyurusu “Yaşasın kadın dayanışması” sloganlarıyla karşılık buldu. Eylem şarkılar, halaylar, sloganlarla coşkulu bir şekilde son buldu.