"Enter"a basıp içeriğe geçin

Ay: Kasım 2012

içeride dışarıda yanyanayız


25 Kasım Kadın Platformu, kadına yönelik şiddete Karşı Bakırköy Cezaevi önünde kadın tutsaklarla dayanışmak için basın açıklaması yaptı.

“Erkek devlet şiddetine karşı yaşasın kadın dayanışması” yazılı pwordpressrt açan kadınlar, zılgıtlar atarak Cezaevi önüne geldiklerinde, ellerindeki kırmızı karanfilleri cezaevi içerisine attılar.

Kadına yönelik şiddetle savaş protokolü

2012 senesinin Şubat ayında, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in isteği üzerine, kışlalarda söylenen “Ay Akşamdan Işığıdır” türküsünün kadını aşağıladığı belirtilerek, söylenmesi yasaklanmıştı. Fatma Şahin’in bu isteğinden iki ay sonra, Nisan ayında ise, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Jandarma Genel Komutanlığı arasında Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele kapsamında bir protokol imzalandı. Protokole göre, er ve erbaşlardan astsubay ve subaylara kadar yaklaşık 500.000 TSK mensubu, kadına yönelik şiddetle mücadele derslerine katılacak.

Yaşamak için şiddeti terketmeliyiz

Ayşe Paşalı kocası tarafından defalarca tecavüze ve şiddete uğradı. “Kocam beni öldürecek” diyerek şikayetçi oldu ancak devlet her defasında kocayı bıraktı. Sokak ortasında kocası önce bıçakladı sonra kimseyi yanına yaklaştırmadı. Ayşe, kırkbeş dakika boyunca kendisini izleyen gözlerin önünde öldü. Seni unutmayacağız ve katilleri asla affetmeyeceğiz.

Bağır herkes duysun…

‘Birgün kocamdan dayak yedim ve hiç sesim çıkmadı bir daha olmaz diye umuyordum ama bir değil iki değil, dayak gün geçtikçe artmaya devam etti’ diyebilmeyi isteyen milyonlarca kadının iç sesi olalım. Birgün tüm kadınların şiddete karşı bağıracaklarını umarak herkesin duyması gereken bu şiddeti tanıyalım biraz.
Kadın; her alanda şiddetle iç içe, yüz yüze…

Kadınlar özellikle ev içinde, okulda, iş hayatında ve hayatın hemen her alanında fiziksel, psikolojik, ekonomik ve cinsel şiddete maruz bırakılıyorlar. Nerdeyse her üç kadından biri şiddet görüyor. Kadına yönelik şiddet çoğunlukla ev içinde kendini gösteriyor. Kadın türlü bahanelerle yemek yapamamaktan tutun, çok para harcamışsın, annene niye gittin eve niye geç geldine kadar sudan sebeplerle yaratılan şiddet ortamıyla yüzleşiyor. Ona niye baktın, bunu niye giydin denilerek, bazen bir tokat, bazen bir küfür, bazen de ölüm oluyor bu şiddetin sonuçları. Bu şiddetin doğrudan uygulayıcıları erkekler. Yani babamız, erkek kardeşimiz, eşimiz, sevgilimiz ve çevremizdeki diğer erkekler.

Kadınlar açlık grevindekilerle dayanışmak için eylem yaptılar


Açlık Grevindekilerle/Kadın Dayanışma İnisiyatifi dün akşam Taksim tramvay durağında toplanarak “Açlık grevlerinin sesini duyun, çözüm istiyoruz” pwordpressrtıyla açlık grevindekilere destek eylemi yapıldı.
Eylem Bakırköy Kadın ve Çocuk Cezaevinde açlık grevini sürdüren Ayşe Güney’in mektubunun okunmasıyla başladı.
İnisiyatif adına basın açıklamasını okuyan Avukat Filiz Kerestecioğlu açlık grevlerinde yüzden fazla insanını kaybetmiş bir ülkenin kadınları olarak, artık yeni kayıplar vermek istemediklerini söyledi.