"Enter"a basıp içeriğe geçin

Adalet kararını verdi; Tecavüzcüler “Özgür”! Kadınlar “Mahkum”

kizi_icin_adalet_arayan_babaya_destek_h32638
15 yaşındaki H.İ’ye yönelik tecavüz davasının ikinci duruşması Denizli 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmaya H.İ’nin babası, avukatı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın avukatı ve sanık avukatı da katıldı. Tutuksuz yargılanan Ahmet Çınar ise duruşmaya katılmadı.

Mahkeme, Ankara kriminal laboratuvarından gelen DNA sonuçlarını açıkladı. Buna göre, olay günü H.İ’nin üzerinde bulunan pantolonda Çınar’a ait doku örnekleri bulundu. Ahmet Çınar, H.İ. ile herhangi bir birlikteliği olmadığını iddia etmişti.

SAVCI, SANIK AVUKATI YERİNE GEÇTİ

Duruşmada savcının tutumu dikkat çekti. H.İ’nin avukatının her konuşmasından sonra söz alan savcı, ayrıca yüzlerce kadının mahkemenin tutuklama kararı vermemesini protesto ederek, davanın takipçisi olacağını belirttiği protesto faksının dosyadan çıkarılmasını istedi. Savcı, bu talebini uzun uzun gerekçelendirirken, kadın-erkek eşitliği olduğunu ve cinsiyet ayrımcılığı yapılamayacağını savundu. Protesto faksında AKP Hükümeti döneminde kadın cinayetlerinin yüzde 1400 arttığı ifadesini hatırlatan savcı, “Bu hususun doğruluğu yani neden ve nasıl arttığı, oranının ne olduğu sosyologları, psikologları ve istatistikçileri ilgilendirmektedir. Varsa böyle bir artış, önlemek de idarenin görevidir. Bu husus yargıyı ilgilendirmez” dedi. Savcı, kadınların sanık Çınar’ın elini kolunu sallayarak sokakta dolaşmasının kadınlar için tehdit oluşturduğu ifadesine de şöyle yanıt verdi: “Sanığın tahliye edilmesinden bu yana dava dosyamıza yansımış bu şekilde cinsel saldırı ile ilgili herhangi bir vakasına rastlanmamıştır. Yani önleme için tutuklama söz konusu olamayacaktır.” Savcı, ayrıca aslolanın tutuksuz yargılama olduğunu ekledi.

Savcının ardından söz alan Av. Sezin Uçar, savcının dosyaya gelen belgelere ilişkin beyanda bulunmazken, protesto faksına 3 sayfalık mütalaada bulunduğuna dikkat çekti. Sanığın tutuklanması talebini yineleyen Uçar, “Dosyada deliller bakımından kuvvetli suç şüphesi açıktır. Geçen celsede tanıklar dinlendi, mağdura ilişkin jinokolojik bulgular var, mesaj içerikleri, sanığın daha önceki sabıkası değerlendirildiğinde bu suçu işlediğine dair kuvvetli şüphe aşikardır” dedi. Uçar, Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda H.İ. için binlerce kişinin katılımıyla yapılan eylemi de hatırlatarak, mahkemenin hukuki ve vicdani bir karar vermesini istedi.

Duruşmanın sonunda ara kararını açıklayan mahkeme, sanık Çınar’ın tutuksuz yargılanmasının devamına karar verdi. Heyetin kadın üyesi Çınar’ın tutuklanması gerektiğini belirterek karara şerh düştü. Savcının, protesto fakslarının dosyadan çıkarılması talebini reddeden mahkeme, H.İ’nin daha önce alınan ifadesinin görüntülü kaydedilmemesi nedeniyle, tekrar görüntülü olarak ifadesinin alınmasına karar verdi. Duruşma 24 Ekim’e ertelendi.