"Enter"a basıp içeriğe geçin

Esra Arıkan Açlık Eyleminde

Bakırköy Kadın Hapishanesi’nde tutulan Esra Arıkan 17.10.2018 tarihi itibariyle açlık eylemine başladı.

Esra Arıkan, geçtiğimiz aylarda yıllar boyu sürdürdüğü mücadelesini kazanmış ve cinsiyet uyum ameliyatının gerçekleştirilmesini sağladı. Ameliyatın gerçekleştirilmesiyle birlikte Maltepe’de bulunan hapishaneden Bakırköy Kadın Hapishanesi’ne sevk edilen Esra bundan sonra cinsel kimliğinden dolayı ayrımcılığa maruz kalmayacağını düşünmüştü. Ancak öyle olmadı.

Nüfusta kayıtlı cinsel kimliğinin ve isminin değişmesi için açtığı davanın sonuca ermesi için hapishanelere mahkemece yazılan yazılar uzun süre cevapsız bırakıldı. Üstelik rapor olmasına rağmen yok denildi. Esra’nın hapishanede göstermiş olduğu ısrarlı mücadele sonucu ancak rapor hapishaneden gönderildi. Bu nedenle kısa sürede bitebilecek dava hala devam ediyor. Raporun ayrıca son olarak hastaneden istenerek dosyaya gelmesi sağlandı. Ancak Esra’ya bu zamanda hapishanede kendi ismiyle değil nüfusta yazılı isimle seslenilerek bir anlamda psikolojik şiddet uygulandı.

Protez göğüs ameliyatının gerçekleştirilerek ruh ve beden sağlığının bozulmaması için uğraş veren Esra, bu taleple ilgili bakanlığa yazdığı dilekçenin hapishaneden çıkışının yapılmadığını düşünüyor. Çünkü bu süre içinde kendine ulaşan herhangi bir cevap olmamış.

Esra ayrıca geçimini sağlamak için kendisiyle kurulan dayanışma ilişkilerine ek olarak kendisi de hapishanede özellikle boncuklarla süs eşyalarıyla yapmakta olup maalesef bu olanağını Bakırköy Kadın Hapishanesi’nde kaybetmiştir. Zorunlu ameliyatın masraflarının karşılanmaması riskine karşı olarak da kendisi ameliyat masraflarını karşılamak için bu satışa ihtiyaç duymaktadır.

Ayrıca Esra gerek resmi kurumlara gerekse de adli makamlara yazdığı özellikle suç duyurusu içerikli dilekçelerinin hapishaneden yine çıkışının yapılmadığını, kendisine alınan dilekçelerle ilgili hiçbir alındı belgesi veya numarası verilmediğini belirtiyor.

Ameliyat sonrası hukuka aykırı da olsa bu durumlara uzun süre katlanan Esra en sonunda göğüs protez ameliyatının sekteye uğratılması nedeniyle 17.10.2018 tarihinde açlık eylemine başlamak zorunda kaldığını söylüyor. Başta göğüs protez ameliyatının gerçekleştirileceği belli olma durumu olmak üzere Esra talepleri karşılanana kadar açlık eylemini sürdürmekte kararlı olduğunu belirtiyor.

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir