Asiye Nasıl Kurtulur?

Kadına dair, kadınların yaşadığı sömürü, şiddet, tecavüz, taciz, ayrımcılık ve ölümlere dair çok yazıldı, çizildi, tartışıldı ve halen tartışılmaya devam ediliyor. Erkek egemen sistem içerisinde, devletin ve kapitalizmin işbirliği yaparak kadını her koşulda yok saymasına kader deyip, kaderine mahkûm olmasını emredenlere karşı, bir ses olabilmek için gazetemizin 3. sayfasına“Asiye Nasıl Kurtulur” başlığını atalım istedik.

Peki, Asiye kimdir?

Asiye sokakta kocası tarafından öldürülen kadın, Asiye barış için yola çıktığında tecavüze uğrayıp öldürülen Pippa Bacca, Asiye sevgilisinin tehditlerinden dolayı gittiği adliye önünde öldürülen Sibel, Asiye kardeşinin borcu yüzünden kocası tarafından öldürülen Feride, Asiye boşanmasına rağmen sevgilisiyle konuştuğunu düşünen eski kocası tarafından öldürülen Sabahat, Asiye devlet memurları ve esnaf tarafından defalarca tecavüze uğrayan 13 yaşındaki N.Ç., Asiye 14 yaşında 22 kişinin tecavüzüne uğrayıp devlet tarafından zeka geriliği olduğu iddia edilen Ç.K, Asiye sendikalı olduğu için işinden kovulan Türkan, Asiye polis tarafından keyfe keder gözaltına alınıp karakolda dövülen Fevziye, Asiye başlık parası için iki kez ailesi tarafından zorla evlendirilen Yeliz, Asiye eşi tarafından fuhuşa sürüklenen Aysun, Asiye bütün kadınlardır.

Film deki senaryoya göre Asiye bir hayat kadınıdır ve Fuhuşla Mücadele Derneği’ne fuhuştan kurtulmak için bir mektup yazmıştır. Dernek başkanı Asiye’yi ziyarete geldiğinde genelevde Asiye adında birini bulamaz. Asiye’nin kim olduğunu bulabilmek için genelev çalışanları tarafından “Sayın Bayan’a” bir oyun teklif edilir. Asiye’nin hayatı canlandırılır, her dönüm noktasında dernek başkanına “Asiye’nin şimdi nasıl kurtulacağı” sorulur, başkanın verdiği cevaplara göre oyun her defasında yeniden kurulur.

Kapitalizmi simgeleyen Fuhuşla Mücadele Derneği başkanı olan” Sayın Bayan” filmde her seferinde Asiye için yeni bir senaryo yazmaktadır. Kapitalizm tarafından yazılan oyunları kurtuluşa gidecek bir yol olarak gören ve bunun için oynayan Asiye, her seferinde sömürülmekte, yıpranmakta, ötelenmekte, mutsuzlaşmakta, şiddet görmekte, öldürülmektedir. Sayın Bayan, Asiye’nin “mutlaka kurtulması gerekiyor” derken onun için tasarladığı her şey, Asiye’yi daha da kötüleştirir. Asiye her defasında yok oluşun eşiğine düşer, çaresizleşir ve aciz durumda bırakılır.

Oyunda, Fuhuşla Mücadele Derneği Başkanı Sayn Bayan “bu tip kadınlar” diye nitelendirdiği Asiyelere acımakta, zavallı, yazık diye hitap etmektedir. Bir yandan da toplumda fuhuşa sürüklenen kadınlara nasıl bakıldığını anlatmak isterken her seferinde kadınların ötelendiğine, dışlandığına ve kötü muamele gördüğüne tanık olunur. Oyunda, Asiye her defasında kaderine teslim olmakta ve yeniden bir kurtuluş senaryosu içinde kendini bulmaktadır.

Asiye Nasıl Kurtulur? sorusu her defasında yeniden sorulur. Oyunun sonunda Asiye bambaşka biri olarak çıkar karşımıza. Sayın Bayan ise genelevdeki ziyaretini sonlandırarak oyundan ayrılır. Devam edecek…

Bu yazı Meydan Gazetesi’nin 1. sayısında yayımlanmıştır.