Kadifekale’liler TOKİ (Borç) Bataklığında

İzmir’in Konak ilçesine bağlı Kadifekale mahallesi kentsel dönüşüm projesi kapsamında heyelan, deprem ve kentsel dönüşüm bahanesiyle boşaltılmış, Kadifekale halkı Uzundere TOKİ konutlarına yerleştirilmişti. Yeni yerleştirildikleri bu konutlar için her ay belli bir miktar ödeme yapmak zorunda bırakılan ve yol, ısınma, asansör gibi ek masraflarla karşı karşıya kalan halk bu giderleri ödemekte zorlandığı için gittikçe borç batağına saplanıyor. Üstelik bu rakamın her yıl memur maaş katsayısı ve üretici fiyat endeksi oranında zamlanacağı açıklandı.

Buna göre; TOKİ evlerini satın alan insanlar her yıl daha fazla borç batağına sürükleniyor. Ayrıca taksidini 3 ay ödeyemeyenler ise sözleşmenin feshiyle beraber sokakta kalma tehlikesiyle karşı karşıyalar.

‘Bu borcu senin torunların bile ödeyemez’

Devletin oynadığı Alicengiz oyununu eski bir Kadifekale’li olan Mehmet Gergin şöyle özetliyor: “Benim Kadifekale’deki evime belediye 8 bin 500 lira değer biçti. Ben bin beş yüz TL üzerine ekleyerek, TOKİ’den şuan oturduğum evin peşinatı olarak saydırdım. TOKİ’ye toplamda 25 bin 800 lira borçlandım. Ödeme planı doğrultusunda şuana kadar her ay 140 lira olmak üzere toplamda 4 bin 500 lira para ödedim. Şu anda ise 2012 yılı enflasyon rakamları eklenmiş haliyle borcum 25 bin 500 TL olmuş. Yani borcumdan şuana kadar sadece 300 liralık bir azalma olmuş” dedi.

Konuyu konuşma üzere belediye başkanı ile görüşen Gergin sözlerine şöyle devam etti “Ben bu durumu görüşmek üzere İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na gittim. O da durumumuzu öğrenince şaşırdı. Bizim borcumuzu kendisi de hesapladı ve bana ‘bunu senin torunların bile ödeyemez’ dedi. Bunu bana söyleyen belediye başkanı. Ben şimdi ne yapabilirim?”

Toki evlerinin borcunu ödeyemeyen 72 yaşındaki Ümmü Şanlı ise  “Biz 7 nüfusuz. Evde çalışan kimse yok. Ben yaklaşık bir yıldır taksitlerimi ödeyemiyorum. Belediye sürekli bizi sıkıştırıyor, ‘sizi atarım’ diyor. Paramız yok, taksitleri ödeyemiyoruz. Kadifekale’deki evimizi yıktılar, burada da bizi sokağa atmakla tehdit ediyorlar” dedi.

Kadifekale halkı evleri yok pahasına satılmış, kendilerine vaadedilen modern, steril ev hayaliyle kandırılmış ve gözünü para hırsı bürümüş rantçıların aldatmacalarıyla bitmek bilmez bir borç batağına saplanmış durumdalar. Devletin “adalet”i, kapitalistlerin “vicdanı”na karşı yapabilecek tek şey ezilenlerin arasındaki dayanışmayı yükseltip, yaşamları için mücadele etmeleri.

Bu haber Meydan Gazetesi’nin 1. sayısında yayımlanmıştır.