Az Ücrete Çok Ölüm Mevsimi Sürüyor

 Yaşadığı yerlerde iş olanakları olmadığı için, ekmeklerini memleketlerinden uzakta kazanırlar mevsimlik işçiler. Bu kimi zaman tarladan ekin toplamak olur, kimi zaman bir inşaatta amelelik… Hasat bitince ya da inşaat, gene işsizdirler. Kamyonların kasalarına doluşup bu kez başka yerde bir iş bulma umuduyla yollara dökülürler. Aldıkları para hem çok düşüktür hem de yaptıkları işin güvencesi yoktur. Çoğunlukla yoksul Kürt köylüler olduklarından da, bir kez de bu yönüyle ayrımcılığa ve şiddete maruz kalırlar. Sezon bitip de sağ salim köylerine dönebilenler şanslı sayılır.

 

İstanbul’da çalışıp, işlerini bitiren Ağrılı mevsimlik işçilerden 13’ü (İsa Karadağ, Salih Karadağ, Çetin Erkut, Muhammet Üstündağ, Dinçer Çetin, Ebru Adalı, Fatih Yıldız, Abdurrahman Demir, Mehmet Deniz, İbrahim Adalı, Demet Kızılay, Dilara Kızılay ve Nara Kızılay) dönüş yolunda trafik kazasında öldü; 12’si (İsmet Sarı, Fırat Karadağ, Halis Baran, İlhan Tan, Bülent Ögdüm, Ercan Aydın, Ferhat Yıldız, Feyyaz Yıldız, Ferdi Yıldız, İlhan Önder, Okan Önder, Mustafa Söğüt) de yaralandı. 21 Temmuz sabahı, yaklaşık 1400 km yol aldıktan sonra; lastiği patlayan minibüsün karşıdan gelen kamyonete çarpmasıyla gerçekleşen kaza, Ağrı’da, işçilerin kendi memleketinde gerçekleşti.

Kırıkkale’nin Karakeçili ilçesinde de mevsimlik tarım işçilerini taşıyan minibüsün devrilmesi sonucu meydana gelen trafik kazasında da 6 kişi öldü, 6 kişi de yaralandı. Kaza, 20 Temmuz akşam saatlerinde Karakeçili-Bala Karayolu’nun Sülübük mevkiinde meydana geldi. Ankara’dan , Kırşehir’in Kaman ilçesine çalışmaya giden mevsimlik işçileri taşıyan minibüsün sol lastiği, Karakeçili- Bala karayolunun Sülübük mevkiinde patladı. Kontrolden çıkan minibüs devrilmesiyle, 19 yaşındaki Mehmet Kılıç, eşi 18 yaşındaki Fatma Kılıç ile çocukları 1 yaşındaki Melike ile 3 yaşındaki İbrahim Halil Kılıç, 4 yaşındaki Fatma Nur Kılıç ve aynı yaştaki Musa Diler öldü.