Devlet İşkencecisini Ödüllendirdi

DEVLET İŞKENCECİSİNİ ÖDÜLLENDİRDİ

Geçtiğimiz günlerde devletin ödüllendirme politikaları dahilinde önemli bir atama yapıldı.

Mevcut AKP hükümetince çıkarılan yargıda reform kapsamındaki üçüncü yargı paketinde yer alan bir maddedeki “memurun, memuriyeti esnasında işlediği suçlara bakılmaksızın terfi ettirilmesi” ibaresi ile devletin işkencecilerini koruduğu tescillenmiştir.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde yapılan son atamalarda, Terörle Mücadeleden Sorumlu İstanbul Emniyet Müdür Yardımcılığı’na getirilen tescilli bir işkenceci polis şefi, devletin işkencecileri ödüllendirme politikasına önemli bir örnektir.

Devlet tarafından ödüllendirilen işkenceci Sedat Selim Ay; 1990’lı yılların ortalarından itibaren İstanbul TEM’de, sendikacı Süleyman Yeter’in gözaltında işkenceyle öldürülmesi, devrimci Hasan Ocak’ın kaçırılıp katledilmesi ve bir başka devrimci Asiye Zeybek Güzel’in gözaltında tecavüze uğraması başta olmak üzere birçok işkence olayının da faili idi.

Devlet, S.S. Ay gibi işkencecileri ve infazcıları kullanarak toplumsal muhalefetin ve devrimci dinamiklerin kuvvetlendiği süreçleri sindirmek ister. 1990’ların ortalarında yaşanan benzer bir süreçte, kaybedildiği tarihten bir süre sonra Hasan Ocak’ın işkence edilerek katledilmiş bedeni Kimsesizler Mezarlığı’nda bulundu. Yine aynı sürecin içerisinde Asiye Zeybek Güzel de tecavüze uğradığı işkenceler esnasında, işkencecilerin birkaçını teşhis ettiğini ve teşhis ettiklerinden birisinin de S.S Ay olduğunu işkencenin yarattığı tramvalar sebebiyle ancak aylar sonra açıklayabildi.

Herkes için önemli olması gereken, işkenceci S.S Ay tarafından işkenceye uğrayanların samimi açıklamalarının esas alınmasıdır. Çünkü yakınları işkenceye uğrayanların veya işkenceyle öldürülenlerin asıl istedikleri, faillerinin yargılanması değil; bu gerçekliğin belleklerden silinmemesidir. Belleklerden silinmemesi için 17 yıldır Cumartesi Anneleri adıyla mücadele eden ailelerin, bu olayları unutturmamasının bir göstergesidir bugün S.S Ay’ın böylesine tartışılması ve belki de yakında yargılanacak olması.