Loç Vadisi’nde HES Yine Durduruldu

 Kastamonu – Cide Loç Vadisi’nde yapılması planlanan Cide Hes projesi Kastamonu İdare Mahkemesi’nce bir kez daha durduruldu.

 2009 yılında OR-YA Enerji bilirkişinin raporu olmadan Loç Vadisi’nde 6 ay boyunca HES çalışmaları yürütmüştü.. Yapılan hukuksuzluğun anlaşılması üzerine, 31 Aralık 2011 tarihinde mahkeme kararı ile şantiye mühürlenmiş ve ÇED raporu iptal edilmişti.

OR-YA Enerji Loç Vadisi’ni talan etmekte kararlı olup Danıştay’a itirazda bulunmuş ve 1 Haziran 2012′de Danıştay iptal kararını bozmuştu. Vadiyi tekrar talan etme imkanı bulan OR-YA Enerji şirketine Loç Vadisi köylüleri tekrar dava açmıştı.

Loçluların Cide Hes’in lisans iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle açtıkları davada Danıştay, geçtiğimiz günlerde yürütmeyi durdurma kararı verdi.
Böylece hem lisans iptaline verilen yürütmeyi durdurma kararı, hem de ÇED olumlu raporunun ikinci kez iptal edilmesiyle şirketin Loç Vadisi’ne girmesi bu aşamada önlenmiş oldu.
Loçlular yaptıkları yazılı açıklamada “Loç Vadisi halkı, yaşam alanlarını, suyunu, kültürünü sonuna kadar korumaya yemin etmiştir. Verdiğimiz hukuki mücadele sonuna kadar devam edecektir.” dedi.