Amazonlar’da Altın Katliamı

Kapitalistlerin henüz tamamıyla keşfedemediği Amazon topraklarında yaşayan 80 kişilik Yanomami Kabilesi’ne, Brezilyalı altın arayıcıları saldırdı. Yaşanan helikopterli saldırıdan sadece üç kabile üyesi sağ kurtulabildi. Geçtiğimiz aylarda da benzer bir saldırıya maruz kalan Yanomami Kabilesi, bu saldırıdan da (daha önceki saldırılarda olduğu gibi) Brezilya ve Venezuela Hükümeti’ni sorumlu tutuyor. Yerliler bu katliamın ‘Garimpeiro’ adlı Brezilyalı altın arayıcıları tarafından gerçekleştirildiğini söylüyor.

1993 yılında da Yanomami Kabilesi’nden 16 yerli, kaçak madenci Garimperiolar’ın saldırısında öldürülmüştü. Yaşanan son saldırının ardından ise yerli halk, Brezilya ve Venezuela muhalefetleri, her iki devletin hükümetlerinin kaçak madencilerle yaptıkları gizli anlaşmalar olduğunu söylüyor ve bu nedenle yaşanan saldırıların yıllardır son bulmadığını vurguluyor. Venezuela hükümeti ise Amazonlardaki kaçak maden çalışmalarını engellemek için silahlı güçlerini Amazonların derinliklerine yolladığını iddia ediyor.

Yaşanan bu katliamların ardından her iki devletin savunması da son derece ilgi çekiyor; iddia ettikleri gibi silahlı güçlerini Amazonlara yollayan devletlerin asıl amaçlarının kaçak maden çalışmalarını engellemek mi yoksa kapitalizmin henüz giremediği, ülke yönetiminden, savaşlardan, vergilerden bağımsız hayatlarını sürdüren yerli kabileleri yok etmek mi?

Bu yazı Meydan Gazetesi’nin 3. sayısında yayımlanmıştır.