Duyuru: Fevkalade Tehlikeli Fanzin’in 4. sayısı çıktı “Kapitalizmin Krizinde Kadın”

Yaklaşık 3 yıldır “Fevkalade Tehlikeli Fanzin” adıyla fikirlerini yayımlayan Anarşist Kadınlar, Fevkalade Tehlikeli Fanzin’in 4. sayısını çıkardı. Kendilerine “Neden Fevkalade Tehlikeli Fanzin ismini kullanıyorsunuz?” diye sorduğumuzda, bizlere fanzinin adını “Hayatını anarşizm mücadelesine ve kadının özgürleşmesine adayan, ‘fevkalade tehlikeli bir kadın’ olan Emma Goldman’dan aldığını” söylediler. “Sistemin karşısındaki fevkalade tehlikeli kadınlarız çünkü doğrudan ‘tüm ezilenlerin’ mücadelesini veriyoruz. Bu ‘kadınların çıkardığı kadın olmayan’ bir fanzin” diye ekleyerek, fanzinin yalnızca kadın sorunlarına değil yaşanan tüm toplumsal adaletsizliklere karşı bütünlüklü bir söz söyleme ihtiyacını karşıladığını belirttiler.
Fanzini, insanlara ulaşmada bir yöntem olarak kullandığını söyleyen Anarşist Kadınlar, bu yöntemin oldukça etkili olduğunu söylediler. Daha önce militarizm, kadın cinayetleri, devlet ve kapitalizmin kadınlarla kurduğu sömürü ilişkilerine değindiklerini belirten Anarşist Kadınlar, bu sayılarında yoğunlukla “kapitalizmin krizinde kadın olmak” teması üzerinden tespitlerde bulunuyorlar.

Anarşist Kadınlar’ın geçen yaz sürecinden bu yana devam ettirdiği Fevkalade Tehlikeli Sohbetler’in ardından yayınlanan fanzinde, kapitalizmin kadınla olan ilişkisinin çözümlenmesine dair bir çok yazı bulunuyor. Dosya konusu olarak kapitalizmin işlendiği Fevkalade Tehlikeli Fanzin’in 4. sayısında kapitalizmin yok saydığı “hayalet emekçiler”den kapitalizmin sahte özgürlük anlayışına, devlet-kapitalizm ve kadın ilişkisinden kadın mücadelesinin neden kapitalizme karşı olmak zorunda olduğuna dair birçok yazı var.

Kapitalizmin kendi varoluşu için kadını bir araç olarak gördüğünü ve bu araçsallık pozisyonunun ne şekilde ortadan kaldırılacağını tartışmaya açan Anarşist Kadınlar, fanzinlerinin 4. sayısında kapitalizmin oyununu bozduklarını söylüyorlar ve tüm kadınları kapitalizmin kendileri üzerinde oynadığı oyunu bozmaya çağırıyorlar.

Kadıköy’den Maltepe’ye, oradan Kartal’a İstanbul’un birçok ilçesinde sürekli sokak dağıtımlarına devam eden Anarşist Kadınlar, bu fanzinlerin eylemlerinden doğan pratiğin bir karşılığı olduğunu belirtiyorlar.

Fevkalade Tehlikeli Fanzin’in 4. sayısını Taksim’deki 26A Kafe’den ve Mephisto Kitabevi’nden; Kadıköy’deki 26A Sahaf’tan, Mephisto Kitabevi’nden ve Kalkedon Kitabevi’nden edinebilirsiniz.