Kocaeli’de ÇED Toplantısı Engellendi

ÇED toplantısını yaptırmayan köylüler, kil ocağı yapmak isteyen şirkete asla izin vermeyeceklerini, yaşam alanlarını savunacaklarını söylediler.

Kocaeli’nin Akmeşe Köyü’ne kurulacak olan kil ocağı için yapılması planlanan ÇED toplantısına Akmeşe halkı izin vermedi.

Kil ocağının ormanlık arazi içerisinde 500 dönümlük bir alana yapılması planlanıyor. Ormanlık arazi içerisinde tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan köylüler, ocağın yapılması halinde ormanlık arazinin talan edileceğinin farkındalar. Bu yüzden kil ve taş ocaklarının köylerine yapılmasını istemiyorlar.

Kol kola barikat ördüler

Kil ocağı için yapılması planlanan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı için köye gelen Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden oluşan heyetin toplantının yapılacağı Kardeşler Kıraathanesi’ne girmesine izin verilmedi. Kıraathanenin önünde kol kola giren köylüler adeta barikat oluşturarak, heyetin kıraathaneye girmesine izin vermediler. Heyetin ısrarlıca içeri girmeye çabalaması üzerine öfkelenen köylüler sloganlar atarak heyeti köyden uzaklaştırdılar.

ÇED toplantısını yaptırmayan köylüler, kil ocağı yapmak isteyen Adapazarlı işadamının bazı hukuki yollarla bu ocağı yapmaya çalışacağını fakat köylülerin bu duruma asla izin vermeyeceklerini, yaşam alanlarını savunacaklarını söylediler.

Bu haber Meydan Gazetesi’nin 3. sayısında yayımlanmıştır.