Şirket Suçsuz, Ölen Maden İşçileri Suçlu Bulundu

Zonguldak’ta 2 yıl önce Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında yaşanan grizu patlaması sonucu, 30 maden işçisi hayatını kaybetmişti.

Taşeron olarak 540 metre aşağıda galeri açma işini yürüten Yapı-Tek firmasında çalışan 30 işçi patlama sonrasında göçük altında kalmıştı. Patlamanın ardında devlet görevlileri yaptıkları açıklamalarda olayı kader olarak nitelendirmişlerdi. Göçük altında kalan otuz işçiden ikisinin cesetlerine tam 8 ay sonra ulaşılabilmişti. Olayla ilgili 2 senedir süren davada, mahkeme ölen 2 mühendisin, ocak çavuşunun ve nezaretçilerinin suçlu olduğuna karar verdi. Mahkeme bilirkişinin verdiği rapora göre maden ocağının yeraltı şartlarının jeolojik ve tektonik yapısının kesin sonuçlar alınarak incelenmesinin mümkün olmadığını, bu gibi olayların olağan kazalar olduğunu belirtti. Olaydan sonra ilk bilirkişi incelemesinde patlamanın 12 dakika öncesinde metan gazının tehlikeli seviyeye ulaştığı anlaşılmasına karşın işçileri çalışmaya devam ettiren taşeron firmanın suçlu bulunmasına rağmen, mahkeme davada 15 yıl ceza ile yargılanan taşeron Yapı-Tek firmasının ortaklarının da bulunduğu 25 kişiyi suçsuz buldu.

Onlarca hidroelektrik santral, yat limanı inşaatı yaparak servetine servet katan Yapı-Tek firması, mahkemenin vermiş olduğu karar sonrasında ölen 30 maden işçisinin ailelerine tazminat da ödemeyecek. Grizu patlaması olduğu dönemde madenin müdürlüğünü yapan İsmail Güner ise Türkiye Taş Kömürü İşletmeleri Genel müdür yardımcılığına yükseltildi.