Diyarbakır’ın Yeni Emniyet Müdürü’nden İtiraf: İnsanların çektikleri acıları yüreğimizde hissettik

12 Eylül 1980 yargılamasında şu an hayatta bulunan iki eski generalin açıklamalarıyla darbe döneminin gizli kalmış detaylarının aydınlanmasını umarken, 1990’lı yıllarda Diyarbakır’da emniyet müdürlüğü yapmış istihbaratçı bir polisten ilginç açıklamalar geldi.

1991 ile 1996 yılları arasında Diyarbakır’da görev yapan ve bir süre önce Siirt’ten Diyarbakır’a atanan emniyet müdürü Recep Güven bir anlamda itiraf niteliği taşıyan konuşmasında “İnsanların çektiği acıları biz de yüreğimizde hissettik. Boşaltılan her köyün aslında geleceğimizde tehdit olduğunu biliyorduk. Meçhule giden insanların herhangi bir sisteme tabi olamayacağını da biliyorduk. Belki bir mecburiyetti, belki acil bir karardı. Geçmişi eleştirmek gibi bir olumsuzluğa girmek istemem. Ama bugün yaşadığımız sorunun temelinde bu var.” diyor.

Son zamanlarda Kürt açılımı ekseninde atılan adımların belki de en ilginçlerinden birisi olan bu konuşmada “bir çocuk dağa çıkıyorsa bunda hepimizin payı var” ve “ölen teröriste ağlamıyorsanız insan değilsiniz” diyen Recep Güven’in eminiz daha anlatacak çok şeyi vardır, olmalıdır. Gözaltında kayıplardan tut da, faili meçhullere, kireç kuyularına gömme olayları dahil pek çok olay aydınlatılmayı bekliyor. Bir çok olayda sorumlu olan komutanların, emniyet görevlilerinin ya da politikacıların isimleri bilinmesine, bunlar hakkında davalar açılmasına rağmen mahkemelerin bu olayları örtbas etme gayretleri ortada. Recep Güven’in de yıllar sonra kimi olayları özeleştiri adı altında itiraf etmesine rağmen elini kolunu sallayarak dolaşmaya ve hatta şimdiki görev yeri olan Diyarbakır’da da hak ihlalleri ile dolu bir görev yürüteceğini tahmin etmek hiç de zor değil.