Sosyete Mezarlıkları Çok Pahalı

Her şeyin alınıp satıldığı günümüzde, artık yaşamak bir yana, ölmek bile ateş pahası. Çünkü artık Zincirlikuyu, Karacaahmet ya da Çengelköy gibi mezarlıklarda, mezar yerleri ortalama 18 bin TL.
Yaklaşık 2 milyon mezarın olduğu İstanbul’da, nüfus yoğunluğu sebebiyle mezarlıkların dolduğu iddia ediliyor. Bu durumu da bir fırsata çevirmeyi bilen mezar yeri tüccarları, önceden satın alınmış mezar yerlerini farklı gerekçeler göstererek internet üzerinden satışa çıkardı. Zincirlikuyu, Karacaahmet ya da Çengelköy’de “manzaraya nazır lüks” kabirlerin fiyatları konumlarına göre 150 bin TL’ye kadar çıkabiliyor. Mezar yeri tüccarları, ev veya otomobil fiyatına sattıkları mezar yerlerinin ilanlarında “Sakıp Sabancı’nın kabrine yakın 2 adet boş mezar yeri, araç ya da evle takas yapılır. Mezar, mermerlerine kadar yapılmış hazırdır. Tek olarak da verilir. Tek fiyatı 160 bin TL’dir.“ gibi ibarelerle mezar arayanlara Sabancı, Koç gibi komşular da vadediliyor.
Mezar yeri ilanlarının tartışmalar yaratması üzerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü bir açıklama yaparak, İstanbul’da şu anda mezar yeri sıkıntısı yaşanmadığını belirtirken mezar yeri konusunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 10 yıllık stoku olduğuna dikkat çekti.
“Mezarlık devri yasal değildir. Buna asla müsaade etmiyoruz. Yıllar önce ölmüş babasının mezarını bile satılığa çıkaran var.” diyen Mezarlıklar Müdürü Adem Avcı, bir yandan da şehir içinde gömülecek alanların neredeyse tamamen dolduğunu da söyleyerek akıllarda soru işaretleri bıraktı.
Fakirlerin mezarları ise şehrin dışında bir mezarlığa gönderilecek.
Günde 250 kişinin defin işlemini yaptıklarını belirten Avcı, bunun yıllık 300 dönüm alana denk geldiğini ifade ediyor. Adem Avcı bu fiyatlardaki mezar yerlerini satın alamayan yani sosyete olmayan, Sabancı’nın Koç’un mezarına komşu olmayı da çok önemsemeyen fakirlerin, memleketlerine gömülmesini teşvik ettiklerini şu sözlerle belirtiyor: “Hem doğdukları yere gömülsünler hem de İstanbul’daki yoğunluk hafiflesin diye bunu teşvik ediyoruz. 50 cenaze aracını Anadolu’ya ayırdık. Bu şekilde tüm masrafları karşılayarak günde 25 cenaze gönderiyoruz.“ Binbir yoksullukla büyük şehirlere gelenlerin ölüleri bile artık büyükşehirlere fazla geliyor olacak ki memleketine zengin olarak dönme hayali kuranlar, imamın kayığı ile memleketine gönderilmek isteniyor.