Görsel ve İşitsel Hafızadan Sonra Şimdi de Facebook Hafızası

Facebook gibi bir sosyal paylaşım ağına bir saat içinde 30 milyon mesaj giriliyor. Benzeri sosyal paylaşım ağlarının özellikle son dönemde bu kadar yoğun kullanılmasının olumsuz psikolojik etkileri medyada yer almaktaydı. Yeni araştırmalar, sosyal paylaşım ağlarının insanların düşünme şekillerini değiştirdiği sonucunu veriyor.

Milyarlarca insanın artık yaşamlarının bir parçası haline gelen sosyal paylaşım ağları, yoğun ve karmaşık sistemleri nedeniyle insan beyninin farklı bir şekilde işlemesine yol açıyor. California Üniversitesi’nin “duyguların hafıza üzerine etkisi”ni ölçmek amacıyla gerçekleştirdiği araştırmalarda, deneklerin hafızasını etkileyen unsurlar incelendi. Bir yanda sıkça duyulan sözcük öbekleri, okunabilen sözcük öbekleri, diğer yanda facebook iletilerinin insanların hafızasında ne kadar yer ettiği ölçüldü. Sosyal paylaşım ağlarından alınan sözcük öbeklerinin görseller de dahil olmak üzere, insan belleğinde daha fazla yer edindiği, bu araştırmalar sonucunda elde edilen veriler arasında.

Sonuçlar, insanın düşünme süreçlerine ilişkin değişiklikler üzerine olsa da; bu durumdan kimlerin vazife çıkaracağı açık. Reklamcılık şirketleri, yeni öğrenme teknikleri üzerine yoğunlaşarak, bu sosyal medyayı kendi çıkarları doğrultusunda kullanmanın hazırlıklarına şimdiden başladı bile.

Bu yazı Meydan Gazetesi’nin 9. sayısında yayımlanmıştır.