TMMOB’a Meclis’te Geceyarısı Operasyonu

TBMM Genel Kurulu’nda 9 Temmuz gecesi “Torba Yasa Teklifi” görüşülürken, yasa teklifini veren AKP Grubu, tasarıya ek olarak, TMMOB’un yetki ve gelirlerinin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na devredilmesini önerdi.

Önergede, “Harita, plan, etüt ve projeler, idare ve ilgili kanunlarda açıkça belirtilen yetkili kuruluşlar dışında meslek odaları dahil başka bir kurum veya kuruluşun vize veya onayına tabi tutulamaz, tutulması istenemez” ifadeleri yer aldı.

Meclis’te gece yarısı geç saatlerde “bir son dakika hamlesi” ile oylanarak geçirilen önergeye, başta TMMOB olmak üzere, muhalif kesimlerden sert tepki geldi. TMMOB Mimarlar Odası başkanı ve Taksim Platformu üyesi Eyüp Muhçu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’la geçen Şubat ayında yaptıkları görüşmeyi hatırlatarak, “O görüşmede bize, bu düzenlemeyi yasa olarak çıkarmaktan vazgeçtiklerini söylemişlerdi, sözlerini çiğnediler. Gece yarısı operasyonuyla yasa çıkarmak, şafak baskınlarıyla insanları gözaltına almak ve şiddet uygulamak, bu ülkede sıradan hale geldi.” diye konuştu.

Eyüp Muhçu, söz konusu düzenlemenin iptali için, forumlar ve bilgilendirme toplantıları yapacaklarını, tüm siyasi parti ve kurumlarla bu konuda iletişime geçileceğini belirtti.

1954 yılında kurulan ve halen 24 odası ve 410.000 üyesi olan TMMOB, geçtiğimiz ayın başında başlayan, kamuoyunda “Gezi Parkı Olayları” olarak bilinen Haziran İsyanı’na faal olarak destek vermişti. İsyan sürecinin başlamasına neden olan Topçu Kışlası ve Taksim Yayalaştırma Projeleri’nin iptali için yasal-hukuki mücadele başlatan TMMOB, aynı zamanda Taksim Dayanışması’nın da bir bileşeni.