Punto’da Direniş Sürüyor

Ağustos ayında 2 işçinin işten çıkarılmasıyla başlayan Punto Deri direnişi, bugün 36 direnişçi ile sürüyor.

Beşinci ayını geride bırakan direnişte, Ocak başında sendikalı 63 işçi işten çıkarılacak. Geçtiğimiz ayın başlarında, işe iade davalarının ilk duruşması görülen direnişçi işçiler, Punto Deri patronlarının sendikalı işçilere yönelik tüm saldırılarına, yıldırma politikalarına karşı; direnişi ilk günkü kararlılıklarıyla, kar, soğuk demeden büyütüyor.

Patronların Sendikasızlaştırma Çabalarına Karşı Direniş

Zeytinburnu’ndaki fabrikanın, hem ön taraftaki mağazası önünde, hem de işçilerin giriş çıkış yaptığı fabrikanın arka kapısında, sendika önlükleri ve direniş ateşiyle bekleyişlerini sürdüren direnişçi işçilerin her biri, en azı 3 yıl olmak üzere, ortalama 10-15 yıl boyunca Punto Deri’de çalışmış. Punto Deri fabrikasına direnişçileri ziyarete gittiğimizde işçiler, sendikalı olmadan önce patronun kendilerini hiçbir şekilde muhatap almadığını; ancak sendikalı olunca görüşmelerin başladığından bahsettiler. İşçilerden Ramazan Aygün, bu görüşmelerin sonucunda patronun “sendikadan istifa edin, devam edelim” gibi tehditlerine ve sendikasızlaştırma çabalarına direndikleri için işten çıkarıldıklarını belirtti.

Mağaza Önü Eylemleri Sürecek

Lacoste, Hugo Boss, Strenesse, Armani gibi küresel kapitalist markalara üretim yapan Punto Deri’nin Nişantaşı mağazası önünde, daha önce eylem yapan direnişçi işçiler, Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu’nun (ATİK), Avrupa’nın farklı bölgelerinde bu küresel markaların önünde gerçekleştirilen eylemleri ve mağaza önü eylemlerinin ardından, Punto Deri’nin satışında düşüş yaşandığını belirtti. Ancak Punto Deri patronunun, bu düşüşü de kullanarak, yılbaşında resmi olarak iflasını vereceğini belirten işçiler; patronun hamlesine göre, mağaza önü ve fabrika önü eylemlerinin süreceğini vurguladı.

Son Atılmalarla Beraber 100 İşçi Direnecek

Ağustos ayında 2 işçiyle direnişin başladığı Punto Deri’de, şu anda çalışmakta olan Deriteks üyesi tüm işçiler, her an işten atılma tehdidiyle karşı karşıya. Farklı zamanlarda işten çıkarılan 28 işçinin sürdürdüğü direnişin 117. gününde, çay molasında direniş alanına ziyarete gelen işçiler, mola bitiminde içeri alınmadı. Ayakkabılarının ve montlarının dahi verilmediği Erkut Bayhan, Halil Çakır, Gürsel Akbaş, Nuh Berk, İrfan Günhan adlı işçiler de fabrika önü direnişine katılarak, direnişi büyütme kararı aldı. Ayrıca yılbaşında 63 işçinin daha işten atılacağını belirten direnişçiler, Punto Deri direnişinin daha da büyüyeceğini belirtti.

Bu yazı Meydan Gazetesi’nin 15. sayısında yayımlanmıştr.