Kobanê ÖZGÜRLÜK Rojava ÖZGÜRLÜK

KOBANÊ ÖZGÜRLÜK ROJAVA ÖZGÜRLÜK
DİLİNDEKİ ZILGIT, GÖZÜNDEKİ IŞIK, YÜREĞİNDEKİ CESARET
SEN ÖZGÜRLÜKSÜN

Mahsun Çoban, Uğur Özbay, Süleyman Kale, Baver Şahanoğulları, Mahmud Enes, Turan Yavaş, Hüseyin Ahmet Dakak, Hasan Gökyöz, Riyad Güneş, Yasin Börü, Murat Dağ, Cumali Güneş, Mesut Menekşe, Hakan Baksur, Sinan Toprak, Bilal Gezer, Abdulkerim Seyhan, Ferhad İbrahim Elduveiç, Abdullah Muhammed Latif, Kerem Karaaslan, Beşir Remezan Arif, Emrah Demir, Ahmet Albay, Mert Değirmenci, Hamdi Caner, Yunus Aktaş, Musa Bayram, Süleyman Balcı, Sevgi Alıcı, Ömer Uçuker, Şahin Dağhan, Davut Nas, Kamil Taş, Yusuf Çelik, Mehdi Erdoğan, Necmettin Çelik, Ali Bozan, Emre Ekinci, Ramazan Özmaskan, Ömer Topal, Kadri Bağdu, Erhan Şenyuva, Şehabettin Naşa, Aynur Kudin, Ekrem Kaçaroğlu

pyd
19 Eylül – Kobanê’de IŞİD çetelerinin saldırılarına karşı büyük bir direniş içinde olduklarını belirten PYD Eş Başkanı Salih Müslüm, “Kobanê için kim ne yapacaksa şimdi yapmalı” diyerek özellikle Urfa, Suruç ve Ceylanpınar’daki aşiretleri, bölgedeki ve şehirlerdeki herkesi seferberliğe çağırdı.

19.09.2014(1)
19 Eylül – IŞİD’in saldırılarından dolayı köylerini terk eden 3 bine yakın Kobanêli ailenin sınırdan geçişi T.C. askerleri tarafından biber gazı ve TOMA saldırılarıyla engellendi. Saldırı sırasında 50 yaşlarında bir kadın mayına basarak ağır yaralandı.

21 Eylül – T.C.’nin desteğiyle Rojava Devrimi’ni boğmak isteyen IŞİD çetelerinin saldırısı altındaki Kobanê halkı ile dayanışmak ve çete saldırılarına karşı tepkilerini ortaya koymak üzere Amed’de binlerce kişi DBP İl Örgütü önünde toplandı.

21.09.2014(1)
21 Eylül – Kobanê’de, IŞİD çetesinden kaçmaya çalışan halka askerler saldırdı. Askerlerin saldırısı sonucunda 13 yaşındaki Bilal Şexo, mayının üzerine basarak ağır yaralandı; 13 yaşındaki Fatme İzettin Hesen ise askerler tarafından silahla vurularak ağır yaralandı.

22 Eylül – Kürdistan’ın birçok yerinde Hakkari (Şemdinli, Yüksekova), Şırnak (Cizre), Iğdır, Van, Mardin ve Dersim’de IŞİD çetelerinin Rojava’nın Kobanê kantonuna yönelik saldırılarını protesto etmek için halk sokaklara döküldü. Yer yer polisle halk arasında çatışmalar yaşandı.

26 eylül
25 Eylül – HDP ve Türkiye’deki sosyalist, komünist ve anarşist örgütlerden oluşan kalabalık bir grup, sınırda günlerdir süren direniş nöbetindeki halkı ziyaret etti. Devrimci Anarşist Faaliyet’in de aralarında bulunduğu grup, Kobanê Direnişi’nin halkların ve kendilerinin direnişi olduğunu söyledi.

26.09.2014(2)
26 Eylül – Farklı şehirlerden Kobanê sınırına giden kalabalık grup, çatışmaların en yoğun şekilde yaşandığı Mürşitpınar’daki sınırdan geçerek Kobanê’ye girdi. Kobanê içerisindeki yürüyüşün ardından T.C. tarafına geçmeye çalışanlara, mayınlı bölgenin yakınlarında jandarma saldırdı.

zincir
26 Eylül – Urfa’nın Suruç ilçesinin doğusunda bulunan Elizêr Köyü’nde geceyi sınırda geçiren binlerce kişi yaklaşık 3 kilometre sınır boyunda insan zinciri oluşturdu.

26 Eylül – Kobanê’nin 2 km batısındaki Tilşehir Köyü’ndeki sınır noktasından Suruç’a geçmek isteyen 3 Kobaneli, Türk askerleri tarafından akrep tipi araçtan tarandı. Saldırı sonucunda 35 yaşındaki Ahmet Seyid Ahmet yaşamını yitirdi, kardeşi Kemal Seyit Ahmet ve Bozan Berkel isimli bir Kobanêli ise yaralandı.

28.09.2014(5)
28 Eylül – İstanbul Gazi Mahallesi’nde Kobanê ile dayanışma eylemine polis saldırdı. Gazi halkı polise karşı saatlerce direndi.

28.09.2014(2)
28 Eylül – Kadıköy Beşiktaş İskelesi’nde toplanan, aralarında Anarşist Kadınlar’ın da bulunduğu birçok kadın örgütü Kobanê’ye destek yürüyüşü gerçekleştirdi. Yürüyüş sırasında Bahariye Caddesi’nde bulunan bir binadan pankart sallandıran kadınlar, buradan AKP binasına doğru yürürken polis tarafından engellenmeye ve taciz edilmeye çalışıldı.

29.09.2014(2)
29 Eylül – İstanbul Üniversitesi Öğrencileri, Hergele Meydanı’na “Katil IŞİD Kürdistan’dan Defol, KOBANÊ NE BEXWEDIYE” pankartı astı. Üniversiteye gelen IŞİD yanlıları devrimcilere saldırdı.

kızıltepe
29 Eylül – Mardin’in Kızıltepe ilçesine Şenyurt Mahallesi’nde sınırı geçmek isterken askerlerce yakalanan 3 Rojavalı’dan Ciwan Behcet askerlerce dövülerek katledildi ve cesedi sınır tellerinden Rojava’ya atıldı.

30.09.2014(1)
30 Eylül – Devrimci Anarşistler, Kobanê ile dayanışmak için İstanbul’un farklı semtlerinde ” Em Hemu Kawane Lı Dıji Dehaqan” yazılı afişlemeler yaptı.

30.09.2014(3)
30 Eylül – DAF’ın da dâhil olduğu birçok devrimci örgütün katıldığı Suruç-Kobanê yolculuğu için “Biji Berxwedana Kobanê” sloganlarıyla otobüs kalkış noktasına yüründü. Suruç’a gidecek olan otobüsün kalkmasının ardından Kadıköy Boğa’da Kobanê ile dayanışma eylemine geçildi. Polis yürüyüşe katılanlara gaz bombası ve plastik mermiyle saldırdı.

taksim kobane eylem3
01 Ekim – AKP hükümetinin meclisten çıkarttığı savaş tezkeresine karşı binler Taksim’de sokağa döküldü.

batman
01 Ekim – Batman’da IŞİD’in Kobanê’ye yönelik saldırılarını protesto etmek isteyen isteyenlere polis saldırdı. Polisin gaz bombası ve tazyikli suyla yaptığı saldırıda yoldan geçen bir genç gaz bombası kapsülünün başına isabet etmesi sonucu yaralanırken onlarca kişi gözaltına alındı.

02.10.2014(2)
02 Ekim – Kobanê’ye yönelik saldırılara karşı “hayatı durdurma” çağrısının yapıldığı Amed’de merkez ilçeler Bağlar, Kayapınar, Sur ve Yenişehir’de Kobanê için esnaf kepenk kapattı dolmuşlar kontağı çalıştırmadı. Öte yandan dış ilçeler olan Lice, Çınar, Ergani, Hazro, Bismil ve Silvan’da da esnaflar iş yerlerini açmadı, öğrenciler okulları boykot etti.

02.10.2014(1)
02 Ekim – Barış Anneleri, IŞİD’in Kobanê’ye dönük saldırılarını ve Türkiye’nin IŞİD’e desteğini protesto etmek amacıyla AKP Bağcılar ilçe binasını işgal etti.

03 Ekim – Vicdani Ret Derneği “Ne Askere Ne Tezkere” çağrısıyla, meclisten çıkan tezkere yasası ile ilgili yazılı açıklama yaptı.

havantopu saldırıs2
05 Ekim – Mürşitpinar Sınır Kapısı’nın yanında bulunan Etmankê Köyü’ne havan topu bir eve isabet etti. Üç kişi ağır yaralandı. Jandarma TOMA ve akrepler eşliğinde Etmankê Köyü’nü, köylülere saldırarak boşalttı.

anarşist kadınlar kobane6
05 Ekim – Farklı şehirlerden Suruç-Kobanê sınırına giden aralarında Anarşist Kadınlar’ın da olduğu kadın örgütleri sınır köyü Bethê’de günlerce canlı kalkan nöbeti tutarak direnişi büyüttü.

05.10.2014(5)
06 Ekim – Kadın örgütleri sınırda açıklama gerçekleştirdi. Anarşist Kadınlar adına konuşan Nergis Şen; “Sınırları yıkmak, özgürlüğü yaratmak için bütün kadınları, bulundukları her yerde, Kobanê’yi savunmaya çağırıyoruz” dedi.

07.10.2014(14)
06 Ekim – Kadıköy’de düzenlenen Kobanê ile dayanışma eylemine polis saldırdı.

07.10.2014(5)
07 Ekim – Van Başkale’de Kobané için yapılan dayanışma eylemlerine polisin sert saldırıları sonrası, ilçede barikatlar kuruldu, polisin askeri kışlalara çekildiği bilgisi geldi.

07 Ekim – Polisin silahlı saldırısıyla Muş Varto’daki 25 yaşındaki Hakan Buksur yaşamını yitirdi. Umut Bozkurt ise ağır yaralandı.

cizre kantonu
07 Ekim – Şırnak Cizre sınırında yüzlerce kişi sınırı aşarak Cizîre Kantonu’na geçti.

07 Ekim – Van’da ve Mardin’de sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

hizbullah
07 Ekim – Amed’de, Kobanê’ye yönelik dayanışma eylemlerinde bulunan halkın üzerine Hizbullahçı bir grup tarafından farklı noktalarda açılan ateş sonucu, 1 kişi yaşamını yitirdi, aralarında bir gazetecinin de bulunduğu 10’un üzerinde kişi yaralandı.

mert
7 Ekim – Kobanê ile dayanışma için İstanbul Esenyurt’ta sokağa çıkanlara 7 Ekim Salı günü önce polisin ardından ırkçı-faşist grupların saldırısında 2 kişi ağır yaralandı. Saldırı öncesinde ırkçı gruplar tarafından “Kürtler mahallelerimizi yakacak” şeklinde söylentiler yayılarak HDP Esenyurt Temsilciliği ve çok sayıda işyeri de yakıldı. Irkçı grupların saldırısında yaralanan ve silahla vurulduktan sonra beyin ölümü gerçekleşen Mert Değirmenci, Çapa İstanbul Tıp Fakültesi Yoğun Bakım Ünitesi’nde kurtarılamayarak yaşamını yitirdi.

08.10.2014
08 Ekim – Ankara’da düzenlenen Kobanê ile dayanışma eylemlerine katılan halka, polisler işaret parmakları havada, tekbir getirerek saldırdı.

08.10.2014(1)
08 Ekim – Yalova’da Kobanê için sokağa çıkanlara, faşist gruplar ve polis saldırdı. Halk saldırıya karşı Bağlarbaşı’nda direnişe geçti.

08 Ekim – Kobanê’ye yönelik saldırılara karşı Kobanê ile dayanışma eylemeri sürerken Amed’de birçok eve operasyon düzenleyen polis DBP PM üyelerinin ve belediye meclis üyelerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda insanı gözaltına aldı.

odtü
09 Ekim – ODTÜ’de Kobanê için dayanışma eylemi gerçekleştiren devrimci öğrencilerepolis gaz bombaları ile saldırdı.

antep2
09 Ekim – Antep’te polis destekli IŞİD yanlıları ve faşistlerin, Kobanê saldırısını protesto eden Kürtlere saldırısı sırasında yaşanan çatışmalarda 4 kişi hayatını kaybetti, 20’den fazla kişi de yaralandı. Şahinbey ve Şehitkamil DBP ilçe binaları ateşe verildi.

09 Ekim – Siirt Kurtalan’da Kobanê için yapılan eylemlere AKP’li belediye başkanın yakınları olan korucular ve AKP’li İl Genel Meclis üyelerinin silahlı saldırısı sonucu yaralanan Necmettin Çelik yaşamını yitirdi.

09.10.2014(2)
09 Ekim – İstanbul Üniversitesi’nde IŞİD yanlıları ve polis öğrencilere saldırdı. 3’ü Anarşist Gençlik’ten olmak üzere, yirmiye yakın devrimci öğrenci gözaltına alındı. Birçok kişi ise yaralandı.

09 Ekim – Ankara ve İstanbul’da askerlik yapan 26 Kürt genci, bulundukları birliklerden firar ederek Kobanê için yapılan eylemlere katıldı.

kadın havaalanı eylem2
09 Ekim – İstanbul Atatürk Havalimanı’nda Anarşist Kadınlar’ın da bulunduğu Savaşa Karşı Kadın İnisiyatifi, havaalanının dış hatlar terminalini işgal etti. Polis ve özel güvenlik kadınlara saldırarak, eylemi gerçekleştiren 46 kadını yaka paça gözaltına aldı.

dersimkobane
10 Ekim – Dersim’de, Kobanê Direnişi gençleri sokaklara döktü. Polisle çıkan çatışmalarda, Gazik Mahallesi’nde 2 TOMA ve akrep tipi 2 araç yakıldı.

van1
11 Ekim – Van’da Kobanê’ye destek eylemleri sırasında polisin açtığı ateş sonucu gerçek mermiyle vurularak ağır yaralanan Yunus Aktaş yaşamını yitirdi.

kadiköy 11 ekim
11 Ekim – Kadıköy’de Kobanê ile dayanışma için toplanan grup direnişte yaşamını yitirenleri anarak bir yürüyüş gerçekleştirdi.

izmir
12 Ekim – HDP’nin çağrısıyla Kobanê ile dayanışmak amacıyla yapılacak yürüyüş sosyal medya üzerinden örgütlenen ırkçı gruplar nedeniyle iptal edildi. HDP ve diğer devrimci örgütler Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde girişinde basın açıklaması yaparak, provokasyonlara izin vermeyeceklerini duyurdu.

mersinkobane
12 Ekim – Şırnak’ın İdil ilçesinde Kobanê ile dayanışma için halk sokaklara döküldü. Mersin’de ise kadın örgütleri IŞİD’in Kobanê’ye saldırılarını protesto etti.

sarıgazi
12 Ekim – İstanbul Sarıgazi’de Kobanê Dayanışması’nın düzenlediği eyleme polis TOMA ve gaz bombalarıyla saldırdı.

13 Ekim – Ağrı ve Bitlis’te Kobanê Direnişi ile dayanışma eylemleri polisin yoğun saldırısına rağmen sürdü. Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde ise esnaf kepenk açmadı.

paramaz
13 Ekim – Rojava Devrimi için YPG’ye katılan komünist devrimci Paramaz Kızılbaş kod adlı Suphi Nejat Ağırnaslı, IŞİD ile girilen çatışmada yaşamını yitirdi.

azadiyawelat
14 Ekim – Adana’da gazete dağıtımı yaptığı sırada silahlı saldırıya uğrayan Azadiya Welat ve Özgür Gündem dağıtımcısı Kadri Bağdu, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Kadri Bağdu’yu vuran kişinin kimliğinin belirlenememesi üzerine Beyoğlu’nda bulunan Özgür Gündem Gazatesi’nin önünde, aralarında Meydan Gazetesi’nin de bulunduğu yaklaşık 100 kişi bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

operasyon
14 Ekim – ‘Terör Operasyonu’ adı altında birçok ilde eş zamanlı yapılan ev baskınlarında 348 kişi gözaltına alındı, birçok kişi tutuklandı.

15 Ekim – Tekirdağ 1 ve 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nde KCK ve PKK davalarından tutuklu olan 24 kişi, Kobanê Direnişi’ne destek için süresiz-dönüşümsüz açlık grevine başladı.

lafeylem
18 Ekim – Aralarında Lise Anarşist Faaliyet’in de bulunduğu Kadıköy Liseli Platformu, Kadıköy’de Kobanê ile dayanışma eylemi gerçekleştirdi. Direnen Kobanê halkıyla dayanışma sloganlarının atıldığı yürüyüş sırasında, Rojava Marşı söylendi. Kürtçe “Şerê Kobanê, Şerê Me Ye”(Kobanê’nin Savaşı Savaşımızdır),”Şoreşa Rojava Şoreşa Me Ye”(Rojava Devrimi Devrimimizdir) yazılı dövizlerin taşındığı eylem, basın açıklaması ile sonlandırıldı.

katalonya 2
Katalonya – 10 Ekim’de, Granollers’te, anarşist Granollers Kürdistan Dayanışma Komitesi Kobanê ile dayanışma eylemi gerçekleştirdi.

antep2
İsviçre – 18 Ekim’de İsviçre Bern’de demokratik kitle örgütlerinin çağrısıyla Kobanê ile dayanışma eylemi gerçekleşti. Eyleme Bern’deki anarşist yoldaşlar da katıldı.

arj
Arjantin – 10 Ekim’de Plazo de Mayo anneleri, bu haftaki eylemlerini Kobanê’deki direnişe adadı.

roma 4
İtalya – 16 Ekim’de İtalya Anarşist Federasyonu (FAI)’nun çağrıcılığıyla Kobanê ile dayanışma eylemi gerçekleşti. Eylem de DAF’ın İtalyanca’ya çevrilen bildirisi ve Umanita Nova gazetesi dağıtıldı.

Fransa1
Fransa – 11 Ekim’de, Anarşist Federasyon’un çağrısı ve Devrimci Anarşist Gençlik’in de dahil olduğu Anarşist Dayanışma Grubu, Paris’te dayanışma eylemi düzenledi.

rojava-cr-01-02-480
Çek Cumhuriyeti – 15 Ekim’de Prag’da Çekoslovakya Anarşist Federasyonu’nun çağrısıyla Türkiye Konsolosluğu önünde Kobanê ile dayanışma eylemi gerçekleştirildi. Eylemde “Prag’dan Rojava’ya, Geçit Yok” pankartı açıldı.

irlanda kobane  eylemi3
İrlanda – 9 Ekim’de Workers Solidarity Movement’ın (WSM) çağrısıyla Dublin’de parlamento önüde “Em Hemu Kawane, Li Dijî Dehaqan” pankartlarıyla basın açıklaması gerçekleştirildi.

san francisco2
ABD – 11 Ekim’de San Francisco şehrinde, Black Cross’tan anarşistlerin çağrısıyla “IŞİD’i, müttefiki TC devletini ve Rojava Devrimini sıkıştıran sınırları yok et!” şiarıyla uluslararası dayanışma eylemi gerçekleştirildi.

Bu yazı Meydan Gazetesi’nin 22. sayısında yayımlanmıştır.