Politeknik İşgali Anmasına Polis Saldırısı

Kobanê ile dayanışma etkinlikleri için Yunanistan’da bulunan Devrimci Anarşist Faaliyet’liler, tüm Yunanistan’da her yıl 17 Kasım’da gerçekleştirilen Politeknik İşgali anmasında Atina sokaklarındaydı. Yürüyüş boyunca sık sık “Özgürlüğe Olan Tutkumuz Hücrelerinizden Daha Güçlü” anlamına gelen yunanca slogan atıldı. Devrimci Anarşist Faaliyet’lilerin attığı “Bîji Berxwedana Kobanê” sloganına da, Yunanistanlı anarşistlerin güçlü desteği dikkat çekti.

Her yıl olduğu gibi 17 Kasım haftasında fakültelerini işgal eden devrimci öğrenciler, bu yıl özellikle Hukuk Fakültesi ve İktisat Fakültesi’nde polisin yoğun saldırısıyla karşılaştı. Polisin işgal edilen üniversitelere sert saldırısıyla çok sayıda öğrenci gözaltına alındı, üniversite binaları zorla boşaltıldı.

16 Kasım Pazar günü ise, öğrencilerce geri alınan Politeknik binaları ve bahçesi, devrimci kurumların açtıkları masalarla doldu. Anarşist Gençlik de, Politeknik’teki rektörlük binasına kendi pankartını astı.

17 Kasım sabahı ise, Antiotoriter Hareket (Alpha Kappa) örgütlenmesi ile birlikte Exarchia mahallesinden çıkarak parlamento binasının da bulunduğu Syntagma meydanına yönelen Devrimci Anarşist Faaliyet’liler, meydanda “Anarşist Devrime Faaliyetle” yazılı pankartlarını açarak anarşist kortejde yerlerini aldı.

Syntagma meydanından başlayan yürüyüş güzergahı boyunca, yolun her iki kaldırımından sağlı sollu polis ablukası, anarşist kortej ile birlikte hareket etti. ABD Büyükelçiliği önüne gelindiğinde, Alpha Kappa ve Devrimci Anarşist Faaliyet’lilerin olduğu kortejin önü polis tarafından kesildi. Ardından, polis gaz ve coplarla devrimcilere saldırdı. Polis saldırısında gözaltı vermemek için, gruplar yolun ortasında birbirine kenetlenerek geri çekildi. Daha sonra tekrar kortej oluşturan örgütlenmeler yeniden ABD Büyükelçiliği önüne geldiler. Binlerce polisin yoldan çekilerek elçilik önüne sıralanmasının ardından, kortej Emniyet Genel Müdürlüğü binasına yöneldi. Burada herhangi bir saldırının gerçekleşmemesinin ardından, anarşist örgütlenmelerin ve sosyal merkezlerin yoğun olarak bulunduğu Exarchia mahallesine yönelindi. Devrimci Anarşist Faaliyet, Alpha Kappa ve Rosinante’nin mahalleye girişinin hemen ardından, polisin mahalleye saldırısı başladı. Exarchia meydanına kadar geri çekilen anarşist devrimciler, meydana çıkan cadde ve sokakları barikatlarla kapattılar.

Polisin mahalleye saldırısına karşı direniş, gece geç saatlere kadar sürdü. 70’ten fazla gözaltının yaşandığı Politeknik anmalarında, Exarchia mahallesinden alınan eylemcilerin tümü tutuklandı.

Bu haber Meydan Gazetesi’nin 23. sayısında yayımlanmıştır.