Meksika’da Halk Sokakta!

Meksika’da Eylül ayı sonunda 43 öğrencinin kaçırılmasının ve hala bulunamamasının yankıları sürerken, Temmuz ayında Guerrero eyaletinde 31 öğrencinin de polis araçlarıyla gelen yüzleri maskeli kişilerce kaçırıldığı ortaya çıktı. Justo Sierra Lisesi öğrencilerinin okulların kapandığı son gün kaçırıldığını belirten görgü tanıkları ve aileler, tehdit edildikleri için bugüne kadar hiçbir yere haber veremediklerini belirttiler. Öte yandan, yine yakın tarihlerde Chialapa bölgesinde başları kesilmiş 5 cesedin bulunması ise, iki aydan beri aralıksız devam eden eylemleri daha da şiddetlendirdi.

Şiddetli çatışmaların yaşandığı Meksika’da geniş çaplı sokak eylemleri düzenlenmiş ve birçok devlet binası yakılarak, tahrip edilmişti. Meksika halkı, öğrenciler bulunana ve katiller yakalanana dek eylemlerin şiddetinde azalma olmayacağını belirtiyorlar. Öte yandan polisin ve devletin içinden sızan kimi bilgilere göre kaçırılan 43 öğrencinin, polis tarafından çetelere emanet edildiği; çetelerinse gençleri önce kurşuna dizip sonra, yaktıkları öne sürülüyor.

Bütün bunlarla beraber kimi paramiliter örgütlerin ve uyuşturucu çetelerinin Meksika devleti ile ilişkileri tartışmaya açık olmayacak derecede “aleni” olarak değerlendiriliyor. Daha önce birçok benzeri olayın yaşandığı Meksika’da, devlet bu yapıları Zapatistalar’a ve diğer muhalif devrimci hareketlere karşı sık sık kullanıyor. Bunların en bilinen örneklerinden bir tanesi ise, 1996 yılında Zapatist köylülerin yaşadığı Chiapas’ta 16’sı çocuk 20’si kadın 45 Tzotzil yerlisinin kaçırılıp katledilmesi; bir diğeri ise Zapatistalar’ın Öteki Kampanya’sına katılan Toprağın Savunusu için Halklar Cephesi militanlarına saldırılması olarak gösterilebilir. Saldırıda gözaltına alınan 200 kişiden 2’si katledilmiş, 26’sı ise tecavüze uğramıştı.

ABD’nin bölgedeki çıkarları uğruna desteğini sakınmadığı paramiliter örgütlerin, 2006’dan 2013’e kadar toplam 26.121 kişiyi kaybettiği söyleniyor.

Bu haber Meydan Gazetesi’nin 23. sayısında yayımlanmıştır.