8 Mart’ta MEYDAN Kadınların

elibelinde

Kadının görünmez bir özne haline getirildiği erkek egemen sistemde, özellikle kadın katliamlarının yaşandığı son süreçte medyada ve siyasal alanda oldukça gündem edilmesiyle, hem kadınlara hem de toplumun geneline böylesi bir süreçte söz söylemek büyük önem taşıyor. Bu yüzden gazetemizin 25. sayısını kadınlar olarak hazırlamaya karar verdik. Bu sayının mart sayısı olması da bir o kadar manidar.

Gazetemizin bu sayısında, güncel konuları kadın bakış açısıyla yorumlamaya çalıştık. Yazıların içeriği kadın teması üzerinden değerlendirildi ve yazım aşaması kolektif bir şekilde tamamlandı.

Gazetemizin bu sayısının içeriğinde, devletin adaletiyle kadınlara ne gibi adaletsizlikler yaşattığından, iç güvenlik yasasıyla kadına yönelik türlü uygulamaların hayata geçirilmesine; kadınların meşru müdafaa hakkından, patronlara karşı direnen kadınların emeğinin sömürülmesine dair yazılar yer almaktadır. Aynı zamanda tarihteki anarşist kadınlardan günümüze farklı örgütlerden direnen kadınlardan, katledilen kadınlar isyanımızdır diyerek sokaklara çıkan kadınlara; kadın hastalıklarından kadınların kendi yöntemleriyle geliştirecekleri alternatif tedavilere ilişkin yazılara da yer verilmiştir. Kobanê’de kazanılan zaferin ardından yaşamın yeniden yapılandırılmasının da konu edilmesiyle birlikte gazetemizde yükseltmeye çalıştığımız en önemli nokta kadın mücadelesi olmuştur.

Farklı şehirlerden anarşist kadınların bir araya gelerek dayanışma içerisinde, kolektif uyumla hazırladığı bu sayı, daha önce olduğu gibi, bir sonraki birlikteliklerin de zeminini hazırladı.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün yaklaştığı şu günlerde gazetemizi coğrafyanın dört bir yanında dağıtarak anarşist kadın mücadelesindeki sözümüzü daha da yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz. Özellikle kadın katliamlarının artık son bulması için, pratiğin söze sözün de pratiğe dönüşmesi kaçınılmazdır. Biz anarşist kadınlar sözümüzle, eylemimizle meydanlarda olmaya devam edeceğiz.

Gazetenin hazırlanmasında emeği geçen tüm kadınlara teşekkür ediyor, “8 Mart’ta Meydan Kadınların” şiarıyla 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyor, tüm kadınlarla meydanlarda buluşma dileğimizi yineliyoruz.

Bu yazı Meydan Gazetesi’nin 25. sayısında yayımlanmıştır.