Vicdani Ret Derneği’nde Savaşı Reddedenler Kadınlar Konuştu

vr-der-etkinlik-04.04.2015-3

4 Nisan Cumartesi günü, Vicdani Ret Derneği’nde, yazar Atlas Arslan’ın da katılımıyla ‘Kişer Pari Mama’ kitabının tanıtımı ve ‘Kadınlar Savaşı Neden Reddediyor’ etkinliği gerçekleştirildi. Etkinlikte kadınların savaş karşıtı mücadelesi ve vicdani ret mücadelesine katılımı konuşuldu.

Atlas Arslan konuşmasına neden böyle bir kitap yazdığını anlatarak başladı. “Sadece zorunlu askerlik değil, militarizm ile olan mücadeleyi de anlattılar, geliştirdiler. Oysa kadınlar bu devlet-sistem tarafından asker doğuran bir kuluçka olarak bilinirler. İşte bütün bunları yıkan kadınlar olduğu için bu çalışmayı kadınlar ile yaptım” diyen Atlas Arslan’ın ardından Ani Balıkçı ve Garabet Balıkçı da söz aldı. Anne Ani Balıkçı, “Sevag bir iken, şimdi bin oldu. Şimdi tanıyorlar, keşke yaptığı sanatı ile tanınsaydı. Ben Sevag’ı kaybettiğimizden sonra vicdani ret yaptım, öncesinde mümkün olamazdı elbette. Sevag da böyle bir şey düşünmezdi, kurallar için çok dikkatli bir insandı. Ama işte ben şimdi vicdani retçiyim” diyerek yaşadıklarını anlatırken, baba Garabet Balıkçı da, oğullarının ölümünün ardından yaşadıkları adaletsizliklerden bahsetti.

Söyleşi, Vicdani Retçi Kadınlar’ın katılımı ve gerçekleştirilen soru-cevap bölümünün ardından; savaş ve militarizm karşıtı mücadelenin daha da toplumsallaşması arzusu ile sonlandırıldı.

 

Bu haber Meydan Gazetesi’nin 26. sayısında yayımlanmıştır.