Bayramiç’te ÇED’siz Madencilik

Meydan Gazetesi- Bayramiç'te ÇED'siz Madencilik

Kaz Dağları’nda, yıllardır altın şirketlerine karşı toprağını, suyunu, havasını savunan Bayramiç köylülerinin, şimdi de tarım arazileri Ciner Grubu’na ait Park Teknik Elektrik Madencilik A.Ş tarafından istila altında. Şirket, köylülere ait araziler üzerinde bulunan iki ruhsat alanında 10’a yakın derin sondaj çalışması yaparak rezerv arayacak.

Toplam 400 m2 lik alanda; depo alanı, sondaj için bentonitli su hazırlama havuzu, sondaj çamuru havuzu ve karot depolama alanı bulunacak. Rezerv arama faaliyetleri sonucu sondaj çamurları oluşacak. 4 ay süreceği belirtilen çalışmalarda, iki proje için 7.000 m3 su kullanılacak, 800 m3 bitkisel toprak sıyrılacak.

Böylesi bir projede Çanakkale Valiliği, şirket için ÇED sürecinin başlamasından 6 gün önce ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verdi. Maden projesi sahaları ve etki alanları içinde şahıslara ait tarım arazilerinin yanı sıra akarsular, dereler, genel avlaklar ve ağaçlar da var. Maden aranacak alan 1. derecede deprem bölgesi olarak gösterilmekte. Şirketin hazırladığı rapora göre; sürüngen canlılar, 6 tür memeli hayvan ve farklı türden kuşlar da yaşamakta.

Bu haber Meydan Gazetesi’nin 26. sayısında yayımlanmıştır.