1 Mayıs Kavgamız Sürüyor

Meydan Gazetesi- 1 Mayıs Kavgamız Sürüyor

İstanbul’dan Yalova’ya, Çanakkaleden Balıkesir’e, Eskişehir’den Ankara’ya, Antalya’dan İzmir’e, Kayseri’den Dersim’e Êlih’ten Agırî’ye

1 Mayıs Kavgamız Sürüyor

1886’dan bu yana işçilerin, patronlara ve devlete karşı kavga günü olan 1 Mayıs’ta dünyanın her yerinde olduğu gibi coğrafyamızda da tüm yasaklamalara karşı işçiler, ezilenler alanlardaydı.

İstanbul’da devletin 1 Mayıs alanı olan Taksim Meydanı’nı yasaklaması önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da sürdü. 1 Mayıs’a günler kala Taksim Meydanı’nı ve Taksim’e çıkan yolları on binlerce polis, 7 km’lik demir bariyer ile kapatan devlet, yürüyüş güzergahlarına da TOMA’lar ve binlerce polis ile yığınak yaptı. Sendikalar, meslek örgütleri ve devrimci kurumlar ise bu yıl ana yürüyüş kolu olarak Beşiktaş’ı belirleyerek burada toplandı.

Devrimci Anarşist Faaliyet, Lise Anarşist Faaliyet, Anarşist Gençlik, Anarşist Kadınlar, Kara-Kızıl İstanbul, İstanbul Anarşi İnisiyatifi, başkaca anarşist grup ve otonomlar da sabahın erken saatlerinden itibaren Beşiktaş Meydanı’nda toplandı. DAF burada “Anarşist Devrime Faaliyetle” yazılı pankart açtı. Ayrıca İsviçre’den İstanbul’a dayanışma için gelen Revolutionarer Jugend(Devrimci Gençlik) örgütü de kendi pankartlarıyla birlikte Beşiktaş Meydanı’ndaydı.

Öğlen saatlerine kadar farklı grupların toplandığı meydandan Taksim’e yürüyüş başlamadan polis saldırısı başladı. TOMA, biber gazı ve plastik mermiler ile gerçekleşen saldırıda sivil ve çevik kuvvet polisleri ara sokaklarda çok sayıda gözaltı yapmaya başladı. Diğer yürüyüş kolu olan Şişli’de ise aynı saatlerde yoğun bir polis saldırısı gerçekleşti. Kurtuluş ve Okmeydanı’nda polis saldırısı sonucu çatışmalar çıktı. Tüm gün süren saldırılarda yüzlerce insan gözaltına alınırken 19 kişi tutuklandı.

Yalova’da sendika ve meslek örgütleri ile devrimci kurumların çağrısıyla bu yıl ilk defa Cumhuriyet Meydanı’nda bir miting gerçekleştirildi. DAF, “Anarşist Devrime Faaliyetle” pankartı ile mitinge katıldı.

Antalya’da ise Cumhuriyet Meydanı’nda ikinci defa gerçekleşen mitinge devrimci anarşist MAKİ, “Devrim Özgürlük Anarşizm Örgütlenmektir” yazılı pankartı ile katıldı. Kürdistan’da ise Êlîh’te bölgesel bir miting gerçekleştirildi. Mitinge Amed’den ve Agırî’den DAF, “Karkerên Şoreşê Dıafırinın Jîyanê – Devrimci Anarşist Faaliyet “ yazılı pankart ve “Anarşist Devrime Faaliyetle” dövizleri ile katıldı. Dersim’de de DAF gerçekleşen mitinge kendi dövizleriyle katıldı.

Ankara’da Taçanka Anarşist Komunist Kolektif ve Ankara Anarşi İnisiyatifi Sıhhıye Meydanı’nda toplanarak Kızılay Meydanı’na doğru yürüdü.

Eskişehir’de Eskişehir Anarşi İnisiyatifi, ‘İktidarı Arzulamak İnsanın En Büyük Lanetidir’ pankartıyla 1 Mayıs günü alanlardaydı.

Çanakkale’de Rüzgar Otonomu, Bayram Değil İsyan – Haymarket 1886′ pankartıyla yürüdü.

Balıkesir Kara-Kızıl Otonom, Kayseri Anarşi İnisiyatifi’de 1 Mayıs günü bulundukları şehirlerde kara bayrakları alanlarda dalgalandırdı.

1 Mayıs 2015 günü İstanbul’da 452 kişi gözaltına alındı, 19 kişi tutuklandı, 51 kişiye de yurt dışına çıkış yasağı getirildi. Ayrıca 1 Mayıs sonrası İzmir’de 21 kişi arama noktalarında yaşanan arbede bahane edilerek bir hafta ara ile gerçekleştirilen baskınlarda gözaltına alındı. 21 kişiden 9’u tutuklandı.

Bu haber Meydan Gazetesi’nin 27. sayısında yayımlanmıştır.