” Karasız Kalma!” – Gökhan Soysal

Meydan Gazetesi- karasız kalma Gökhan Soysal

Her gün farklı bir siyasi liderin konuştuğu programlar ve bitmek bilmeyen atışmaların, bütün bir coğrafyayı adeta örümcek ağı gibi saran siyasi parti flamalarının, billboardlarda en yalan gülümsemeleriyle boy gösteren profesyonel yalancıların arasında boğulmuş, “kararsız” insanların sayısı gün geçtikçe artıyor olacak ki, geçtiğimiz günlerde Kararsız Kalma isimli on-line bir test yayına girdi.

kararsizkalma.com üzerinden erişilen test, kendilerinin ifadesiyle hiçbir finansal destek almadan projeyi hayata geçiren iki grup olan, henüz dernekleşememiş 3H Hareketi ve Özgürlük Araştırmaları Derneği’nin ortak çalışması. İsterseniz bu kuruluşları biraz daha yakından inceleyelim. Daha önce gazetemizde deşifre ettiğimiz Demokrasi Denetçileri İnisiyatifiyle birlikte yaptıkları yaratıcı eylemlerle adını duyuran 3H Hareketi, liberal Genç Siviller Hareketi’nden ayrılma bir oluşum. Projenin hayata geçirilmesinde rol alan diğer grup Özgürlük Araştırmaları Derneği ise Hollanda’dan liberal Uluslararası Demokratik İnisiyatif Vakfı (D66) ve liberal Özgürlük ve Demokrasi Halk Partisi (VVD) tarafından destekleniyor. Almanya’da 1958’den beri faaliyet yürüten Friedrich Naumann Vakfı ile de ilişkileri olan dernek, Avrupa Parlamentosu fonu alıyor ve Avrupa Liberal Forumuna üye. Ayrıca derneğin yönetim kurulunda Liberal Demokrat Parti Eski Genel Başkan Yardımcısı Yusuf Ziya Kıvanç da yer alıyor.

Konumuzdan uzaklaşmayalım, söz konusu site kendini tarafsız ve bağımsız bir platform olarak nitelendiriyor ancak tarafsızlığı kendi seçenekleri arasında bir tarafsızlık, bağımsızlığı ise şüpheli..

Teste dönecek olursak; size sorulan soruları önem sırasına koyup cevaplıyorsunuz, konuları önce çok önemliden çok önemsize 5 kademede derecelendiriyorsunuz sonra cevaplandırıp cevaplandırmamakta “özgürsünüz”. Yalnız sorulara müdahale etme şansınız da yok. Sadece yazılmış cevaplardan birini seçebilirsiniz. Örneğin bir soruda devletin sosyal medya üzerindeki müdahalesi sorulurken cevaplar arasında hiç müdahale edilmemesi gibi bir seçeneğe rastlayamıyorsunuz. Ya da zorunlu askerliğin kaldırılması sonucunda sorunun çizdiği senaryo, profesyonel askerliğe geçilmesi oluyor…

Sonuçları incelediğinizde kaderin cilvesine bakın ki hiç ummadığınız kadar Liberal Demokrat Partili çıkmanız işten bile değil.

Ben kararsız kalmakta ısrar ettim ve cevabında kararsızım çıkan her soruya kararsızım dedim. Önem sırasına göre dizilen seçeneklere ise çok az önemli seçeneğini işaretlediğimde çıkan sonuç % 100 AKP’li oluyor! Yani testin belirlediği hiçbir soruna kafa yormadığınızda ve bu yüzden kararsız kaldığınızda mutlaka AKP’lisiniz demektir. Parlamentarizme olan inancın azalmaya başladığı anın devreye girmesiyle işlevi apaçık ortada olan bu “hizmet”, temsili demokrasinin bekası için tutuşan muktedirlerin keyfini yerine getirmek için yeterli mi bilinmez. Ancak sistemin yapma gündemlerinden sıkılmış, yaşama dokunmayan politikalara karnı tok bireylerin liberalizmin yönlendirilmiş özgürlük batağına saplanmaya hiç niyeti olmadığı kesin!

Gökhan Soysal

Bu yazı Meydan Gazetesi’nin 27. sayısında yayımlanmıştır.