” Birlikteliğin Gücü, Dayanışmanın Bağı : Bound Together Kolektifi “

Bound-together-storefront_4484
Patronsuz, özyönetimle işleyen Bound Together Anarşist Kolektifi; 1976 yılında San Francisco’nun Haight Ashbury bölgesinde kuruldu. Tamamen gönüllülerin özgür birlikteliğiyle yaşamını sürdüren kolektif; ev eşyaları, bahçecilik gibi sektörlerin diline pelesenk ettiği  ve kirletiği D.I.Y. (Do It Yourself: Kendin yap) ilkesini anarşist kökenlerine döndürmeyi amaçlıyordu. Büyük şirketlerin gölgesi altında değil, devletler ve kapitalizmden arındırılmış, kolektif bir ekonomiyi savunuyor.

Şu anda 12 gönüllüsü olan kolektif kararlarını her ayın ikinci Çarşambası yapılan toplantılarla alıyor. Gönüllülerin hepsi kolektif için birlikte sorumluluk alıyor ve karar alma süreçlerinde sonsuz söz hakkına sahip.

Bound Together geçtiğimiz 30 yılda bir çok projeye destek oldu, bileşeni olarak yer aldı ya da bizzat kendisi organize etti. Bu yıl 20.si düzenlenen Bay Area Anarşist Kitap Fuarının örgütleyicileri arasında yer alan kolektif, dünyanın dört bir yanından muhalif edebiyat ürünlerinden, anarşist klasiklere dek bir çok yayının dağıtımını üstlendi.

Bununla birlikte kolektifin gönüllüleri Prisoners Literature Project (Tutsaklar için Kütüphane Projesi) de kitap fuarının bir parçasıydı. Bu proje sayesinde farklı hapishanelerde özgürlüğünden alıkonulan, okumak istedikleri kitaplara ulaşmakta zorlanan politik tutsakların, rahatça kaynak bulmasına ilişkin büyük bir proje örgütlendi. Bound Together Anarşist Kolektifi bu proje için stoklarını açtı ve tutsaklarla kalıcı bir dayanışma ilişkisi kurdu.

Kolektifin faaliyetleri açıldığından bu yana, Bound Together sürekli olarak devlet baskısına maruz kaldı, işleyiş sürekli sonlandırılmaya çalışıldı. Özellikle seksenli yıllarda neo-naziler aracılığıyla yapılan provakasyonlar, kundaklamalar, saldırılar; gönüllüleri yıldırmaya yetmedi. Tüm bu baskılara ve yıldırma politikalarına rağmen Bound Together kırk yılı aşkın bir süredir kolektif işleyişlerini sürdürüyor.

Bound Together Anarşist Kolektifi benzer dünya tahayüllerini paylaşanları kitaplar, bildiriler, fanzinler, posterler ile karşılamaya; düzenledikleri paneller ve sunumlarıyla radikal kültür ve sanatı buluşturmaya çalışıyor. Anarşist bir perspektifle yorumladıkları tüm bu çabalarla anarşizmi toplumsallaştırmayı ilke ediniyor.

Bu yazı Meydan Gazetesi’nin 27. sayısında yayımlanmıştır.