Patronlar Kaybedecek İşçiler Kazanacak

Meydan Gazetesi Patronlar Kaybedecek İşçiler Kazanacak

Metal işçilerinin MESS ve Türk Metal’e karşı direnişinin önemli adreslerinden biri olan Ankara ORS’de işçiler, Metal Direnişi’nden bu yana fabrika patronunun Türk Metal ve MESS ile beraber takındığı oyalamacı tavıra karşı mücadeleyi sürdürüyor.

ORS’de çalışan 1600 işçinin neredeyse tamamı Metal Direnişi sürecinde Türk Metal’den istifa etti. İşçiler kısa sürede kendi sözcülerini seçerek fabrika yönetiminin de bu sözcüleri tanımasını istedi. Ancak patron bu sözcülerden Kazım Ercan’ı tanımamakta diretti ve bunun üzerine işçiler bir günlük iş durdurma eylemi yaptılar. Bu eylem üzerine işveren, hem işçilerin seçtiği sözcüleri tanıdı hem de Renault’da verilen hakların çok daha fazlasını vereceğine söz verdi.

Ancak Metal Direnişi’nden bu yana aylar geçmesine rağmen verilen sözler tutulmadı; çeşitli bahanelerle oyalamacı bir politika izlendi. Fabrikanın temmuz ayında 1 aylık bakım gerekçesiyle kapanıp işçilerin ise yıllık izine gönderilmesi bu oyalamaların en sonuncusuydu. ORS işçileri yıllık izinden döndüklerinde patronun tutumu tamamen değişmişti. İşçilerin patrona sözlerini tutması için yaptığı uyarılara karşı patron sırtını MESS’e ve Türk Metal’e dayayarak tek taraflı bir sözleşme hazırladı. Bu sözleşmede ise patronun maddi konularda verdiği sözlerden hiç bahsedilmemesinin yanı sıra, herhangi bir grev durumunda işçilerin işten çıkarılacağı, işçinin işten çıkarılmasının tasarrufunun işverende olduğu gibi maddeler var. ORS işçi sözcüleri bu sözleşmeyi kabul etmeyince de patron “bunu imzalayan imzalar, istemeyen çeker gider” dedi ve işçilere saldırmaya başladı;işçi sözcüleri odalarından yaka paça çıkarıldılar. Ardından işçilerin telefonlarına işten çıkarıldıklarına dair mesajlar atıldı.

Tüm saldırılara karşı 26 Ağustos günü öğlen saatlerinde ORS’de üretim tamamen durdu. Patron toplu istifaları kabul etmedi. Metal işçileri bu defa tek tek istifa ettiler. Patron bunu da kabul etmeyince fabrikada fiilen grev başlamış oldu. Sonraki gün de sabah erken saatlerden itibaren fabrika önünde toplanan metal işçileri burada mücadeleye devam kararı alarak her gün sabah erken saatlerde ORS önünde bir araya geliyor.

Metal işçileri aylardan beridir sürdürdüğü mücadeleyi tüm kararlılığıyla “MESS’e Türk Metal’e ve ORS patronlarına diz çöktüreceğiz” şiarıyla sürdürüyor.

Bu haber Meydan Gazetesi’nin 28. sayısında yayımlanmıştır.