Kadınların Mücadelesinde Yaşayacaklar

katledilenkadınlar
Devletin açıkladığı resmi rakamlara göre, yalnızca 2015 yılı içerisinde, toplam 303 kadın erkekler tarafından katledildi. Katledilen kadınlardan %43’ü evli, %14’ü yaşamında en az bir evlilik yapmış, %29’u hem evli hem de çocuk sahibiydi. 50 kadın evliliğini, 15 kadın ilişkisini sonlandırmak isterken; 130 kadınsa farklı gerekçelerle katledildi.

Azime Erdoğmuş / 3 Şubat 2014

Kütahya’da yaşayan, 22 yaşındaki Azime Erdoğmuş, sevgilisinin “kıskançlık tartışması” sonrasında katledildi. Sevgilisi İbrahim Keskin’le otomobilde yolculuk ederken başlayan tartışma sonrasında, Azime aracı durdurtup indi. Kendisiyle birlikte araçtan inen sevgilisi tarafından önce tekme tokat darp edilen Azime, darbelere karşılık olarak, çantasıyla Keskin’in kafasına vurdu. Bunun üzerine aracından pompalı tüfeğini alan İbrahim Keskin, 2 el ateş etti. Yere yığılan Azime’yi ardında bırakarak aracına doğru ilerlerken, geri dönüp bir el daha ateş ederek Azime’yi katletti.

Neriman Aktarmacı / 3 Ocak 2015

Aydın, Söke’de yaşayan gündelik tarım işçisi Neriman Aktarmacı, 3 çocuk annesiydi ve yalnız yaşıyordu. 54 yaşındaki kadının cansız bedeni, elleri ve ağzı bantlanmış şekilde, evinde bulundu. Neriman, ütü kablosuyla boğularak öldürülmüştü. Katillerin kim olduğu hala “belli değil”.

Öznur Bozan / 9 Ocak 2015

İstanbul, Maltepe’de Gülensu Mahallesi’nde yaşayan, 20 yaşındaki Öznur Bozan, eşi Ozan Bozan tarafından çocukları önünde bıçaklanarak katledildi. Daha önce de tartışmaları sırasında eşi tarafından yaralanan Öznur, uyuşturucu almak için kendisinden para isteyen Ozan Bozan’a para vermediği için katledildi. Öznur ve eşinin sabah saatlerinde gerçekleşen tartışmalarının ardından sesler kesilince, komşular endişe edip eve girdiler. Komşular, yerde yatan kadının cansız bedenini ve onun yanı başında, biri 15, diğeri 6 aylık olan iki çocuğunu buldular.

Dudu Çapar / 10 Ocak 2015

Balıkesir Edremit’te yaşayan 59 yaşındaki Dudu Çabar, 60 yaşındaki sevgilisi Hüseyin K. tarafından, “kıskançlık” nedeniyle aralarında çıkan tartışma sonrasında, darp edilerek katledildi.

Hadiye Al Casım / 13 Ocak 2015

Hatay, İskenderun’da yaşayan Hadiye Al Casım, bomba ihbarıyla bulunan bir valizde, bedeni, elleri ve ayakları kesilmiş, vücudu yakılmış şekilde bulundu. Suriyeli bir göçmen olduğu öğrenilen Hadiye, 35 yaşındaki Abdulrezzak Kjahalu’nun ikinci eşiydi. Fuhuş yapmaya zorlanan kadın, kabul etmeyince katledildi, yakıldı, elleri ve ayakları kesilerek valiz içinde bir yere bırakıldı. Katledilen kadının bir eli ve bir ayağı bulunabilmiş değil.

Aysun Altay / 31 Temmuz 2015

Manisa’da yaşayan Aysun, abisi tarafından tecavüze uğradıktan sonra intihar girişiminde bulundu. Daha sonra memleketi Manisa’dan ayrılıp Kütahya Domaniç’te yaşamaya başlayan Aysun’un ailesi, tecavüz şikayetini geri alması kadına için baskı uyguluyordu. Baskılara dayanamayan Aysun kendini öldürdü.

Damla İbru / 2 Aralık 2015

Muğla’da yaşayan 23 yaşındaki Damla İbru, boşanma davası açtığı eşinden ayrı bir şekilde yaşamaya başlamıştı. Mahkeme, eşinin uyguladığı şiddet sebebiyle genç kadına koruma verdi, ancak koruma uygulamaya geçmedi. Çocuklarını görmek için üç günlüğüne İzmir’e gelen Damla, Menemen Açık Cezaevi’nden kaçan eşi tarafından, uyurken bıçaklanarak katledildi.

Güler Subaşı / 11 Ocak 2016

Artvin Hopa’da hemşirelik yapan Güler Subaşı, 11 Ocak Pazartesi günü çocuklarını okula bıraktıktan sonra ortadan kayboldu. Günler sonra apartman boşluğunda cesedi bulunan kadını, imam eşinin katlettiği ortaya çıktı. Borsada para kaybeden ve çevresindekilere borçlanan Yaşar Subaşı, borçlarını ödemek için Güler Subaşı’nın bileziklerini istedi. Yaşar Subaşı, bu isteğini reddeden kadını apartman boşluğuna atarak katletti.

Serap Çınar / 20 Ocak 2016

Serap Çınar, kendisini aldattığını öğrenen eşi Ali Çınar’a boşanma davası açtı. Boşanma davasını öğrenen Ali Çınar eve gelip Serapla tartışmaya başladı. Çevik polis olan Ali Çınar’ın, kendisine “kötü” bir şey yapmasından endişe eden Serap, üst kattaki komşusuna çıkıp durumu anlattı. Komşusunun evine çıkıp eşine boşanmak istemediğini söylemesinin ardından Ali Çınar, boşanmakta kararlı olduğunu söyleyen Serap’ı 4 yaşındaki çocuğunun yanında beylik tabancasıyla vurarak katletti.

Türkan Sarıkaya / 15 Şubat 2016

Türkan Sarıkaya, Adana’da platonik aşığı tarafından katledildi. Bünyamin F., Türkan’ı, yakınlarını ve sözlüsünü öldürmekle tehdit edip alıkoydu. Saatlerce işkence gören kadın önce iple boğuldu, sonra kafasına defalarca sert bir cisimle vuruldu. Katil, kadını saatlerce o şekilde tuttuktan sonra teyzesinin evine bıraktı. Türkan, bir hafta süren mücadelesinin ardından, yaşamını yitirdi. Katil Bünyamin F.’ye, kardeşi Utku’nun ve bir arkadaşının yardım ettiği ortaya çıktı.

Katledilen kadınları resmi rakamlara indirgemek, yaşam öykülerine bakıp hayıflanmak katledilen kadınları geri getirmiyor. Çünkü her kadının kendisi için yazmak istediği yazgı, erkek egemenliği tarafından paramparça ediliyor. Kadınların yaşamlarının sonlanmaması ve hayallerinin gerçekleşmesi için direnen kadınlar bu yazgıyı değiştirmek için mücadele ediyorlar.

Bu yazı Meydan Gazetesi’nin 32. sayısında yayınlanmıştır.