”1 Mayıs”

24

Coğrafyamızda son süreçte yaşanan siyasi sıkışmışlık, savrulmalara dönüşmeye başladı. Geçtiğimiz 1 Mayıs, bu siyasi savrulmanın somutlaştığı bir örnek oldu. Her yıl devletin tüm yasaklarına, baskılarına karşı Taksim ısrarını sürdürenler, bu yıl farklı bir tartışma başlattı. 1 Mayıs alanı olan Taksim’e çıkmak veya “daha kitlesel” olabilmek adına Bakırköy’de miting yapmak… Siyasi savrulmanın gelişi, bu tartışmanın sığlığından kendini gösteriyordu. Hatta bu tartışmanın kendisi de siyasi savrulmanın önemli bir göstergesiydi. Tartışmaların bütünü, kitleselleşmek ve alan fetişizmi üzerinden gerçekleşti. Yıllardır, “Taksim 1 Mayıs alanıdır, Taksim’den vazgeçmeyeceğiz” diyenler, bu yıl “1 Mayıs’ta Taksim” demenin “gereksiz bir ısrar” olduğunu söyledi. Bu düşünsel farklılaşma gibi görünen savrulma; onları, devletin belirlediği alanda 1 Mayıs’ı “kutlamaya” itti. Ve beklenilen “kitleselleşme” de gerçekleşmedi. Ya da Bakırköy’deki “kitlesellik” iddia edildiği gibi ezilenlere bir moral ya da bir güç kaynağı olmadı

Ezilenler için tek moral kaynağı “kitleselleşmek” veya “kitlesel” bir görüntü olmamıştır. Bir alanın mücadelesini vermek veya tüm baskılara-yasaklara karşı alanın mücadelesinde ısrarcı olmak da çoğu zaman bir moral kaynağı olmuştur. Coğrafyamızdaki 1 Mayısların, özellikle de İstanbul 1 Mayısı’nın böylesi bir anlamı vardır. Taksim’de 1 Mayıs mitinglerinin yapılmasını sağlayan, yıllar boyu her 1 Mayıs’ta Taksim’de ısrarcı olmak, bunun mücadelesini yükseltmek değil midir? İşte tam da bu yüzden 1 Mayıs’ta Bakırköy’e gitmek, Taksim 1 Mayısı’nın toplumdaki meşruluğunu yok etmek isteyen devlete yaramıştır.

Bütün bu savrulmalara rağmen geride bıraktığımız 1 Mayıs’ta Taksim’de ısrar edenler, bu politikaları bozdu. 1 Mayıs sabahı daha ilk saatlerde İnşaat-İş Sendikası temsilcileri, Taksim Meydanı’nda bulunan bir şantiyeden çıkarak Taksim’e girdi. Devrimci Anarşist Faaliyet’in de aralarında bulunduğu sendikalar ve devrimci kurumlar, Zincirlikuyu’dan Taksim’e doğru kortejler oluşturarak, bir yürüyüş gerçekleştirdi. Ayrıca birçok kurum, gün boyu Taksim Meydanı çevresinde farklı eylemler yaptılar. Taksim’e yönelen tüm eylemlere polis saldırdı. Eylemlere yönelik yaşanan polis saldırılarında, yüzlerce insan gözaltına alındı, TOMA’nın ezdiği bir kişi yaşamını yitirdi.

1 Mayıs 2016, İstanbul/Taksim Yürüyüşü

Bu yazı Meydan Gazetesi’nin 34. sayısında yayımlanmıştır.