“Amed’in Garnizon Kent Olmasına izin Vermeyeceğiz”

vrderamed

Vicdani Ret Derneği, 14-15 Mayıs tarihlerinde Amed’de, Tahir Elçi Kent Ormanı Koordinasyonu’yla birlikte, “Amed’in Garnizon Kent Olmasına İzin Vermeyeceğiz” başlığıyla, iki günlük etkinlik düzenledi.

14 Mayıs’ta, Sümerpark Resepsiyon Salonu’nda gerçekleştirilen oturumlarda, vicdani ret hareketinden savaş karşıtı mücadeleye birçok başlık tartışıldı. İlk oturumda söz alan VR-DER Eşbaşkanı Merve Arkun, vicdani ret mücadelesinin savaş karşıtı hareket içerisindeki pozisyonuna; VR-DER Avukatı Davut Erkan, vicdani reddin hukuksal boyutuna; VR-DER üyesi Oğuz Sönmez ise vicdani ret hareketinin tarihçesine değindi. Patika Ekoloji Kolektifi’nden Ahmet Özgür Erdoğan da yaptığı sunumla bir savaş stratejisi olan ekolojik yıkımlardan bahsetti. İlk oturumda, aynı zamanda, Kırıklar F Tipi Hapishanesi’nde tutsak olan devrimci anarşist vicdani retçi Umut Fırat Süvarioğulları’nın göndermiş olduğu açlık grevi mektubu okundu. Aynı gün gerçekleştirilen ikinci oturumda ise Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Murat Alökmen bir konuşma gerçekleştirerek, Tahir Elçi Kent Ormanı’nın hukuksal sürecine dair güncel bilgilendirmeler yaptı. Mezopotamya Ekoloji Hareketi adına konuşan Nihat Kıratlı da, bölgede sürmekte olan ekolojik yıkımlara değindi.

Etkinliğin ikinci günü ise 15 Mayıs Dünya Vicdani Retçiler Günü kapsamında, Tahir Elçi Kent Ormanı’nda düzenlenmek istenen vicdani ret açıklamaları ile geçti. Tahir Elçi Kent Ormanı Koordinasyonu bileşenlerinin ve Vicdani Ret Derneği üyelerinin, Tahir Elçi Ormanı’nda gerçekleştirmek istediği açıklamalar, ormanın girişini kapatan polisler tarafından, “ormanın askeri atış alanı olduğu” iddiasıyla engellendi. Alanı kapatan polisler, hiçbir yasal dayanak olmaksızın, vicdani retçileri ve savaş karşıtlarını “can güvenliğiniz yok” diyerek tehdit ederken; Amed’in militarizasyonuna izin vermeyeceklerini vurgulayan vicdani retçilerse, polisin tehditlerine ve alanı gasp etmesine karşı, polis barikatları önünde yeni vicdani ret açıklamaları gerçekleştirdi.

Gerçekleştirilen eylemde Şahin Efe, Raser Işıkalan ve Velat Ekin vicdani reddini açıklarken; yurtdışında yaşayan Mustafa Doğan Günal’ın ve İstanbul’da yaşayan Kemal Ozan Aybar’ın göndermiş olduğu vicdani ret açıklamaları da basınla paylaşıldı.

Eylem, Amed’in militarizasyonuna, bölgede sürmekte olan savaşa ve yıkımlara karşı “Savaşa Karşı Vicdani Ret” sloganlarıyla sonlandırıldı.

Bu haber Meydan Gazetesi’nin 34. sayısında yayımlanmıştır.