Dünyanın Birçok Yerinden Vicdani Retçiler 15 Mayıs’ta “Savaşa Hayır” Dedi

Güney Kore 15 Mayıs
G%c3%bcney%20Kore%2015%20May%c4%b1s.jpg15 Mayıs Dünya Vicdani Retçiler Günü, orduların ve savaşların bir parçası olmayı reddeden savaş karşıtları tarafından, her yıl, dünyanın farklı coğrafyalarında bir mücadele günü olarak simgeleşiyor. Vicdani retçiler, her yıl olduğu gibi bu yıl da birçok farklı yerde “savaşa hayır” demek için buluştu.

30 yılı aşkın bir süreden bu yana, Avrupa ülkelerinde vicdani ret hakkının tanınması ve dünya üzerindeki savaşların sonlanması için mücadele eden Avrupa Vicdani Ret Bürosu(EBCO), 2016 yılının ilk toplantısını 14-15 Mayıs tarihlerinde Londra’da gerçekleştirdi. Toplantı, Britanya’da düzenlenen ve 1. Dünya Savaşı’na anti-militarist bir perspektifle yaklaşan 1. Dünya Savaşı Barış Forumu’nun, savaşın 100. yıldönümü vesilesiyle yaptığı davet üzerine Londra’da gerçekleştirildi. Toplantının ikinci günü olan 15 Mayıs Dünya Vicdani Retçiler Günü’nde ise, Londra’daki Tavistock Meydanı’nda, 200’ü aşkın kişinin katılımıyla bir eylem gerçekleştirildi. 15 Mayıs’ta aynı zamanda Londra’daki bir sokak sergisinde de, Haringey 1. Dünya Savaşı Barış Forumu’ndan katılımcılarla birlikte, 1. Dünya Savaşı sırasında vicdani retçilerin yaşadığı sokaklara savaş karşıtı ve anti-militarist afişler asıldı.

Venezüela 15 Mayıs

Venezüella’da, Laboratorio de Paz adlı kurumun yürümekte olduğu #SoyCivilNoMilitar kampanyası dahilinde düzenlenen etkinlikte, 43 kişi, savaşa ve militarizme karşı vicdani reddini açıkladı. Kampanya dahilinde hazırlanan bir dergi ile de vicdani ret hakkı konusunda bilgilendirmeler yapıldı.

Güney Kore’de ise savaş karşıtı olan ve vicdani ret hakkı için mücadele eden World Without War İnisiyatifi’nin çağrısıyla, 15 Mayıs tarihinde, bisikletli eylem düzenledi. Düzenlenen eylemde zorunlu askerlik hizmetini reddettikleri için şu anda Güney Kore’de tutuklu olan 700’ü aşkın vicdani retçiye dikkat çekilirken; savaşa karşı barış çağrısı yapıldı.

 Bu haber Meydan Gazetesi’nin 34. sayısında yayınlanmıştır.