Vicdani Retçiler Günü’nde İzmir’de Vicdani Ret Açıklamaları

vr-etkinlik-izmir-6-kisi-ret-acikladi-15-05-2016

15 Mayıs Dünya Vicdani Retçiler Günü kapsamında, İzmir’de, Halkların Köprüsü Derneği’nde düzenlenen basın toplantısında, altı kişi vicdani reddini açıkladı.

Basın toplantısında vicdani reddini açıklayan Hasan Çelik, hiçbir zenginin ölmediği ve bedelli parası olmayan her Türk’ün asker doğduğu bir savaşa katılmayacağını belirterek; açıklamasında, “Ömrümden ömür çalmanıza, benliğimi ele geçirmenize, bana o üniformayı giydirmenize izin vermeyeceğim” dedi.

2014 yılında askere gitmek zorunda bırakıldığını belirten Canberk Olga ise yaptığı açıklamada, askere gittiği için pişman olduğunu belirterek, “Yaşamımızı çalan devlet, askerlikle beraber bizi istekleri doğrultusunda harcayabilecekleri bir piyona çeviriyor” dedi.

Vicdani reddini açıklayanlardan biri olan Amerikan vatandaşı Tyson Whitfield, dünyaya bir siyah olarak geldiğini belirterek, “Babam gibi Irak’ta çocukları öldürmemi ya da Kürdistan’da çocukları, sivilleri katletmemi emrettiniz. Sizin adınıza hiçbir canlının canını yakmayacağım. Canını yakacağım yegâne canlılar, sınıf savaşı yöntemleriniz ve sizlersiniz” diye konuştu.

Düzenlenen basın toplantısında ayrıca Barış Narin, Barış Esmer ve İbrahim Yavuzöz de vicdani reddini açıkladı.

Bu haber Meydan Gazetesi’nin 34. sayısında yayımlanmıştır.