”Zenginlere Mars Turu”

astronautas

Uzayda yaşam var mı, yok mu? Gezegenlerden sadece dünyada mı yaşam var? Bu ve benzeri soruları uzun yıllardır sorup duruyoruz, bugün hala net bir cevabımız yok. Ya da en azından biz bilmiyoruz. Bizler uzayı Star Wars’tan, Turist Ömer’den ve Mr Spak’tan bilir, oradan yorumlarız. Ancak bilim insanları, uzayda koloniler kurmanın planlarını yapmaya çoktan başlamış.

New Scientist dergisindeki bir makalede, İnsanlığın Geleceği Enstitüsü’nden Anders Sandberg şu sözlerle koloni planlarını temellendiriyor: “Eğer evrendeki tek yaşam kaynağı olduğumuzu düşünürsek, yıldızlara yaşamı yaymanın büyük sorumluluğuna sahibiz. Eğer evrendeki tek zeki varlıklarsak, aynı şekilde bu zekayı yayma sorumluluğuna da sahibiz.” NASA’dan gökbilimci David Grinspoon ise bu görüşe katılarak farklı gezegen ve yıldızlara dünyadaki medeniyeti yaymayı öneriyor.

Atom bombasının babası olarak bilinen Enrico Fermi ise, bundan 65 yıl önce kuantum fiziğine dayanarak “uzaydaki yalnızlığımıza” dikkat çekmiş ve gelişmiş teknolojik medeniyetin galaksiyi varlığı ile doldurmasının yaklaşık olarak 10 milyon yıl sürdüğünü belirtmişti. Bizim galaksimiz ise bu zaman diliminden 10,000 kat daha yaşlı. Yani şimdiye kadar bütün uzayı doldurmuştuk aslında demek istiyorlar. Öte yandan milyarder Elon Musk, önümüzdeki 50 yıl içerisinde Mars’ta kendi kendine yetebilecek bir koloni planladığını açıkladı. Ancak bu koloni planlarında henüz ciddi eksiklikler var. Mesela yıldızlararası toz bulutu bir sorun. Ya da yerçekimi olmayan gezegenlerde yer çekimi yaratmak, hatta itici bir gücün varlığı da çözülmesi gerekenler arasında.

Tüm problemlerin en kısa sürede çözülmesi temennisiyle coğrafyamız milyarderleri de Elon Musk’ın kuracağı koloniye dahil olmalı, Mars’a gitmelidir. Hatta yeni koloni planları yapılmalı; başka başka milyarderler de Mars’a gitmelidir. Böylece dünya, türlü bahanelerle savaş çıkaranlardan nispeten temizlenmiş olur.

 Bu haber Meydan Gazetesi’nin 34. sayısında yayınlanmıştır.